Старозагорските депутати признаха: Болниците са в колапс

21:39, 15 май 17 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Единадесетте депутати от Старозагорски избирателен район единодушно се обединиха около тезата, че системата на здравеопазването в Стара Загора реално е рухнала и болниците в региона са в колапс.

Народните представители участваха в работна среща, инициирана от управителите на всички болници в област Стара Загора. В срещата участваха също директорът на Районна здравно-осигурителна каса ( РЗОК) д-р Славка Йорданова и председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз  д-р Георги Бакоев.

Няколко графики ясно показаха, че НЗОК плаща от бюджета си значително по-малко средства на глава от населението в област Стара Загора, в сравнение в други, по-малки административни единици в България. Така за първото тримесечие на 2017 г. бюджетът на РЗОК – Стара Загора е обезпечен с 31 лв. годишно за болнично лечение на 1 човек, докато в Монтана сумата е 32 лв., Сливен – 33 лв., Пазарджик – 38 лв., Русе – 40 лв., Плевен – 48 лв., в София-град – 73 лв. и Пловдив – 75 лв.

„Удивена съм от тази графика”, призна шефът на Здравната каса в Стара Загора д-р Славка Йорданова. Управителите на болници от областта поискаха депутатите да предизвикат проверка как са били разпределяни парите на НЗОК по региони през последните 5 години поради факта, че през това време бюджетът на регионалната каса е нараствал значително по-малко в сравнение с ръста в бюджета на НЗОК.

Лекарите потвърдиха позицията си, изразена с декларация от 12 април, че настояват да им бъдат изплатени надлимитните дейности за 2015 и 2016 година и да се коригират тримесечните бюджети за 2017 г. Условията по финансиране на болничните заведения трябва да бъдат променени до 19 май. В противен случай шефовете на болници заявиха, че подписването на договори със НЗОК ще бъде безпредметно.

„Ние разчитаме изцяло на заработените по Здравна каса средства“, каза д-р Кети Маналова, управител на най-голямата общинска болница в България – МБАЛ Казанлък. „Постоянно влошаващите се лимити на болниците за всяко тримесечие и нарастващите изисквания и необходимости за лечението на болните вече се пресичат в „точката на смъртта“. „Не е случаен фактът, че България е твърдо на 1 място по смъртност в ЕС, но странно защо никой не обръща внимание на този тъжен факт“, допълни управителят на МБАЛ Чирпан д-р Неделчо Тотев.

„Искаме ясни и обективни критерии за финансиране на Здравната каса по региони”, посочи д-р Кирил Добрев, шеф на МБАЛ МЦ „Иван Рилски“. Нужно е да се върне старото правило „Парите следват пациента“, а не обратно, каза прокуристът на МБАЛ „Тракия”  Иван Колев.

Категорично за спешно изплащане на надлимитните дейности през изминалите 2 години се обявиха всички 11 депутати. По предложение на Емил Христов от ГЕРБ те решиха заедно да се включат в насроченото за четвъртък от председателя на Парламентарната комисия по здравеопазване, д-р Даниела Дариткова, изслушване на Надзорния съвет на НЗОК по темата с изпълнението на бюджета и правилата за прогнозните бюджети и да потърсят обяснение за ощетяването на Стара Загора.

Срещата завърши с решение да не бъде последна и усилията на депутати, кметове и лекари за изваждане на здравеопазването в Стара Загора от криза, да продължат.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама