Захариева обсъди с Могерини и Хан ситуацията в Македония

19:53, 15 май 17 / Политика 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна днес в Брюксел с Върховния представител за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини, с комисаря по разширяването Йоханес Хан и с външните министри на Обединеното кралство Борис Джонсън и на Ирландия Чарлз Фланаган. Това информира БГНЕС.

Захариева и Могерини обсъдиха актуални въпроси от международния дневен ред, включително ситуацията в Украйна и в Република Македония. Двете бяха единодушни, че Европейският съюз трябва да бъде единен в посланията си към всички политически фактори в Скопие за преодоляване на политическата криза в съгласие с действащата конституционна процедура.

По време на срещата Захариева запозна Могерини с хода на подготовката на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Българската страна получи уверения, че Европейската служба за външно действие ще работи в тясно сътрудничество с българските институции по време на Председателството.

Темата за предстоящото председателство на България бе обсъдена и на срещата на вицепремиера Захариева с комисаря по разширяването Йоханес Хан. По темата за Западните Балкани акцент бе поставен на ситуацията в Република Македония. Добросъседските отношения и регионалното сътрудничество остават сред ключовите фактори за напредък по пътя към нейната европейска интеграция. По време на разговора бе изтъкнато, че е важно да се преодолее политическата криза, което да позволи да се даде позитивен сигнал на македонския народ, за да може страната да се върне на пътя към своята европейска перспектива.

Вицепремиерът се срещна и с първия дипломат на Обединеното кралство Борис Джонсън. Двамата обсъдиха Брекзит, ситуацията в Сирия, Украйна, както и редица въпроси от двустранните отношения. Борис Джонсън отбеляза, че още като кмет на Лондон е оценил значимия принос на българските граждани, живеещи в Обединеното кралство, за икономиката и културата. По време на разговора събеседниците се обединиха около мнението, че правата на българските граждани на Острова, придобити до момента, не бива да бъдат нарушавани. Захариева покани Джонсън на визита у нас. Британският външен министър отбеляза, че България остава привлекателна държава за неговите сънародници както за почивка, така и за инвестиции във ваканционни имоти.

На среща с ирландския външен министър Чарлз Фланаган бе поставен акцент върху Брекзит. Двете страни се обединиха около необходимостта от следване на единен европейки подход и около тезата, че Обединеното кралство ще остане много важен партньор. Ирландия изрази готовност да окаже съдействие на България за предстоящото председателство на Съвета на ЕС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама