Съвет „Външни работи“ приветства напредъка в изпълнението на Глобалната стратегия на ЕС

19:17, 15 май 17 / Политика 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изпълнението на Глобалната стратегия на ЕС за външна политика и сигурност, Източното партньорство и ситуацията в Африканския рог бяха основните теми в заседанието на Съвет „Външни работи“, което се проведе днес в Брюксел. България бе представена от вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева. Това информриа БГНЕС.

Министрите приветстваха постигнатия напредък в изпълнението на Глобалната стратегия и потвърдиха волята за засилване на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната. Важно е ЕС да разполага със собствени способности, за да реагира при външни конфликти и различни кризи с военни и граждански операции и мисии. Необходимо е да бъде съкратено времето между взимането на политическо решение за провеждането на мисия и реалната работа на терен. Координираният преглед на отбранителните способности на държавите-членки ще ни помогне да определим в кои области е необходимо да бъде изграден допълнителен капацитет.

Подкрепяме усилията за заздравяване на европейската сигурност и отбрана чрез по-ефективно използване на съществуващите инструменти, включително чрез изграждането на Постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната, заяви в изказването си министър Екатерина Захариева. Критериите за участие в това сътрудничество трябва да бъдат достатъчно гъвкави, като отчитат способностите и сравнителните предимства на отделните държави-членки, подчерта тя. Захариева увери колегите си, че като страна, която предстои да поеме ротационното председателство на ЕС, България ще продължи да работи активно за изпълнението на поставените общи цели.

Първите дипломати на ЕС обсъдиха подготовката на министерската среща със страните от Източното партньорство на 19 юни и срещата на върха през ноември 2017 г. в Брюксел. Потвърдено бе желанието за по-нататъшно развитие на отношенията с всички страни, като те сами определят нивото на амбиция и целите, които си поставят в отношенията с ЕС. Източните партньори трябва да продължат да работят за пълното изпълнение на одобрените на срещата на върха в Рига четири ключови приоритета.

Съветът обсъди актуалните политически развития и предизвикателствата пред сигурността в Африканския рог. Сериозна загриженост буди и тежката хуманитарна ситуация в някои от страните в региона. Министрите проведоха дискусия относно развитието на отношенията ЕС-Африка и подготовката на срещата на върха през ноември 2017 г., чиято централна тема ще бъде младежта. Общо бе мнението, че форумът предоставя добра възможност за засилване на партньорството за справяне с предизвикателствата пред сигурността, миграцията, климатичните промени и др. На отношенията ЕС-Африка бе посветен и работният обяд на първите дипломати с председателя на Африканския съюз Муса Факи Махамат. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама