Столична община организира обществено обсъждане на реконструкцията на бул. "Дондуков"

18:48, 15 май 17 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столична община организира заключително обществено обсъждане на реконструкцията на бул. "Дондуков". Тя ще се състои на 16 май 2017 г. вторник, от 17:30 ч. в зала на ет. 3 в Столична община, направление Архитектура и градоустройство, гр. София, ул. "Сердика" № 5. 

Това става факт благодарение на действията на различни граждански организации, които се обявиха категорично, че ремонтът е крайно належащ, но е необходимо преразглеждане на реконструкцията на един от последните булеварди с автентичен изглед в София като изтъкнаха редица проблеми в процедурата, които за съжаление не са отстранени и към момента. 

Те твърдят, че все още е  не е представена пълната документация, включително обяснителна записка за ремонта, както и цената на всеки един от предлаганите варианти, включително с дългосрочната му поддръжка. 

"Представените на интернет страницата на Столична община материали са непълни и не представляват варианти на един и същ проект, тъй като са с различна степен на детайл като най-цялостно е показан т. нар. „смесен вариант”", негодуват гражданите. Те обаче обръщат внимание, че и към момента половината от булеварда между моста "Чавдар" и бул."В. Левски" е асфалтиран, което означава, че се предвижда асфалтиране на над 80% от улицата. Друг проблем е, че във вариантите изцяло с асфалт и паваж не е показана предвидената велоалея. 

Гражданите цитират отговор по достъп до обществена информация от Евгени Крусев зам. кмет по транспорта за анкетното проучване за реконструкцията на бул. "Дондуков", а именно че: "Проведената анкета за реконструкцията на бул. "Дондуков" не е социологическо проучване, към което са съпоставими изискванията за представителност, стохастична извадка, както и не се събират данни за пол, възраст и т.н."

"Въпросът в такъв случай е защо тогава администрацията на Столична община твърди, че "хората гласували за премахване на паветата" от емблематичния булевард след като проучването е непредставително?", питат гражданите.

В крайна сметка, според тях, не е станало ясна сумата за ремонта на булеварда. Те се позовават на няколко довода. Според спечелената от фирма "Трейс" процедура през 2014 г. по ЗОП тя ще бъде 7 291 081 лв. Но според твърдение на зам.-кмета по транспорт от края на 2016 г. ремонтът ще струва 9 700 000 лв., а в изказване в медиите на инж. Васил Начевски е дал цифрата от 5 600 000 лв. 

Според гражданите, любопитни подробности има и в очакваната реконструкция на релсовия път като там технологията също не е изяснена, а има сериозни опасения, че шумът от движението на трамваите няма да се намали заради технологията на полагане и заваряване на релсите. Не на последно място граждани сигнализираха, че в някои от вариантите е предвидено изключително ценните гранитни бордюри (струващи 30 лв. на линеен метър) на булеварда да бъдат заменени с бетонови (струващи 5-10 лв. ) на линеен метър.  

От организациите са притеснени, че Столична община не обръща внимание на становището на представители на Европейската комисия по повод вредата от подмяната с асфалт на пътните настилки в София. 

Гражданите настояват още, че  със спестените средства от този проект биха могли да се финансират други проекти, които са от изключителна важност за всички граждани на столицата, като например за отчуждаване на частни терени в Южния парк, Борисовата градина, реконструкция на вътрешнокварталнли улици и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама