Изгониха крайнодесен гръцки депутат от парламента заради сбиване

17:03, 15 май 17 / Свят 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Водещият член на крайно дясната гръцка партия „Златна зора” Илияс Касидиарис беше изгонен от парламента след като влезе в стълкновение със свой колега и предизвика конфронтация с представители на други партии. Това информриа АПФ, цитира БГНЕС.

„Вие замърсявате парламента. Излезте” заяви и.д. парламентарен председател Макис Балаурас на законодателите от неонацистката партия след като изгони Касидиарис.

Касидиарис се разгневи след като председателят на парламента от консервативната партия „Нова демокрация” Никос Дендиас мина пред него докато той говореше от трибуната в пленарната зала.

Тогава Касидиарис блъсна Дендиас, а други депутати от „Затна зора” изляха върху него чашите си с вода.

Извиканите парламентарни квестори изведоха Касидиарис, а Дендиас по-късно нарече скандала „огромна обида” към гръцката конституция и закони.

„Надявам се този инцидент да се окаже полезен за обществото”, каза Дендиас пред депутатите в залата.

Касидиарис вече е бил отстраняван от парламентарен брифинг през февруари след като обиди военния министър.

Законодателите от „Златна зора” многократно са използвали обиден език в парламента спрямо представители на други партии.

Те са подозирани също, че нареждат на редови членове на партията да нападат мигранти и политически опоненти.

Касидиарис и няколко други висши представители на „Златна зора”, между които и основателят на партията Никос Михалолякос са подсъдими във връзка с убийството на ляв рапър от член на „Златна зора” през 2013.

През 2012 Касидиарис удари с юмрук депутатка от комунистическата партия по време на предизборен дебат. През 2015 беше оправдан, защото „не нанесъл сериозна телесна повреда”, а жертвата не е подала жалба срещу него в предвидения от закона срок. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама