Министър Вълчев: Емиграцията на младите и образовани българи е сериозен проблем

16:39, 15 май 17 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националната стратегия за развитие на научните изследвания ще бъде внесена за обсъждане в Министерски съвет, за да бъде предложена на Народното събрание.“. Това заяви днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на своята първа официална среща с председателя на Българската академия на науките академик Юлиян Ревалски.

Председателят на БАН каза, че учените подкрепят проекта на стратегията, подкрепят мерките в управленската програма на правителството и се надяват този документ да бъде приет от парламента. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

БАН е най-значимата научна институция и най-голямата в сферата на образованието и науката.“, заяви Красимир Вълчев. Той изтъкна, че министерството ще работи съвместно и с учените, и с бизнеса, за да се осигури добра перспектива за младите хора.

Ключово е максимално бързо да стартира механизъм за оценка на научните изследвания, за да бъде убедена обществеността какви са ползите от науката.“, посочи още министър Вълчев.

Грижата за кадрите – в изследователските центрове, във висшите училища и в училищата, е била една от темите, които двамата са обсъдили. „Емиграцията на младите и образовани българи е сериозен проблем.“, изтъкна министър Вълчев. Той и акад. Ревалски смятат да работят приоритетно за задържане и привличане на младите учени. По думите на председателя на БАН, развитието и устойчивостта на научните кадри ще е полезно не само за образованието, но е от изключително значение за суверенитета на държавата.

Една от основните мисии на БАН и на учените е трансфер на знания към обществото.“, посочи акад. Ревалски. „По време на студентските практики младите хора използват уникалната апаратура на научните институти. БАН може да помогне и за кариерното развитие на учените.“, увери той.

Министърът на образованието и науката и председателят на БАН са обсъдили възможности за разширяване на формите на сътрудничеството с висшите училища и въвеждането на нови методи на преподаване чрез обучение на учители, за да се подобри качеството на предучилищното и училищното образование. И двамата са убедени, че учителите приемат всяко предизвикателство и са отворени за новите неща, за да задържат интереса на учениците и да им помогнат по-лесно да усвояват нови знания.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама