Временна комисия ще разследва финансовото състояние на МБАЛ Шумен

16:07, 15 май 17 25 531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Финансовото състояние на МБАЛ Шумен ще бъде акцент в работата на Общински съвет Шумен. Местният парламент ще заседава на 25 май с дневен ред от 11 точки.По темите заседава днес Консултативният съвет.

„Получаваме тревожни сигнали за финансовото състояние на болницата. Безспорно е нужен контрол. Нашата задача е да имаме поглед и яснота отвътре. Да помогнем, а не да внасяме напрежение“, заяви зам.председателят на Общински съвет Шумен Пламен Петков.

Той съобщи – до края на 2018 година е изготвена краткосрочна програма за стабилизиране на здравното заведение.

Според Петков е редно временна комисия да разгледа проблемите в МБАЛ.

Създаването на такава комисия за проверка на причините, довели до финансовото състояние на болницата е повече от необходимо, отчетоха съветници.

Общинският съветник Наталия Стефанова предложи създаването на комисия с трима външни експерти и представител на Общината, която да потърси съдействие от Инспектората към Министерството на здравеопазването. „Виждаме състоянието на болницата на хартия, а не знаем какво се случва“, каза тя.

Докато колегата й от Реформаторския блок Добромир Драев изрази друго мнение – комисията да бъде към Общинския съвет, а не от експерти от здравното министерство. Съветникът беше категоричен – комисията да изготви анализ и да излезе със становище за слабости, грешки и пропуски.

Проф.Добромир Добрев от ГЕРБ смята, че в комисията трябва да бъде включен представител от МЗ, тъй като съветниците нямат необходимия „експертен потенциал“.

На вниманието на съветниците ще бъде предоставен консолидиран годишен финансов отчет на МБАл за 2016 г.

Местните парламентаристи ще решат дали да освободят от отговорност членовете на Съвета на директорите, след като обсъдят дейността им за миналата година.

Ще бъде гласувана и промяна в капитала на МБАЛ.

Като т.6 в дневния ред на сесията е включен договор за сътрудничество между община Шумен и гр.Браила, Румъния.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама