Берлин към Макрон: Исканията за радикални промени в ЕС не са реалистични

15:33, 15 май 17 / Свят 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германия предупреди новия френски президент Еманюел Макрон да сдържа настояването си за радикални промени в ЕС, посочвайки, че едни обхватни действия и промени на законодателството в момента са нереалистични. Това информриа АПФ, цитира БГНЕС.

По рано Макрон заяви, че подкрепя създаването на отделен бюджет за еврозоната и предлага създаването на собствен парламент и финансов министър за блока.

Според председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обаче назначаването на финансов министър на еврозоната и неин бюджет ще изисква промяна и в основното закоондателство на ЕС, посочи говорителката на германското икономическо министерство Фридерике фон Тизенхаузен. Това би изисквало от своя страна одобрението на всички страни членки на общността, което „в момента не е реалистично“.

Подобна позиция изрази и говорителят на външното ведомство Мартин Шефер, който посочи, че „има разбирателство в рамките на правителството, според което - като се има предвид трудната ситуация, с която се сблъскваме - план за промени на споразумението не е добра идея“.

Макар и да са облекчени от победата на Макрон на изборите, германските медии започнаха да предупреждават, че промените в ЕС, защитавани от новия френски лидер, могат да струват скъпо на Германия.Съботното издание на „Шпигел“ излезе с корица, на която е публикувана снимка на Макрон и заглавието „Скъп приятел“. Часове преди срещата на Меркел с новия френски президент нейният говорител Стефан Зайберт заяви, че човек не трябва да се вглежда много в стряскащите заглавия. Той допълни също, че успехът на Макрон е от интерес на Германия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама