Плевен отбеляза тържествено своя празник 15 май

14:21, 15 май 17 25 557 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Плевен е дал на България велики дейци на културата, изкуството, науката и се гордеем с постигнатото от нашите предшественици". С тези думи по случай празника на Плевен 15 май кметът Георг Спартански се обърна към плевенчани и гостите на града на официалната церемония на площад "Възраждане" днес. Празникът започна с издигане на знамената. Гости бяха министърът на правосъдието Цецка Цачева, народни представители от Плевен, делегации от побратимените на Плевен градове Ростов на Дон, Русия, Плоцк, Полша, Браила, Румъния, както и от Кавадарци, Македония. Присъстваха и новоназначеният областен управител Мирослав Петров, председателят на общинския съвет Мартин Митев, общински съветници, плевенчани и гости на града.

Свещеници от плевенски храмове отслужиха молебен за здраве и благоденствие.

"Плевен е преминал през много битки и събития. Тази година градът ще отбележи тържествено 140 години от Освобождението си, 110 от създаването на първата мемориална структура в Следосвобожденска България - Военноисторически музеи - Плевен, както и 40 години от построяване на Панорама „Плевенска епопея”, каза още кметът.

В словото си той подчерта, че тези събития задължават "следовниците на юначните плевналии" да продължат по техния път и да бъдат достойни наследници на техните завети. Спартански подчерта, че от утре ще започне реновирането на Градската градина и на емблематичната за цяла България Водна каскада, както и на площад „Стефан Стамболов” пред  театъра.

Спартански отбеляза, че за да се случи това, плевенчани трябва да бъдат единни, заедно, защото Плевен може, когато е обединен и когато следва неотстъпно своите цели.  "Благодаря ви, плевналии, бъдете живи и здрави честит празник!”, каза  още кметът.

Вечерта програмата продължава с два концерта на площад „Възраждане” – от 20.30 часа ще пее Тони Димитрова, след нея на сцената в 21.30 часа ще се качат рокаджиите от група „Сигнал”. Вечерта ще завърши с празнична заря с начало 23.00 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама