Три пиеси си оспорват отличието в „Авторски прочит” на Друмевите театрални празници в Шумен /снимки/

14:19, 15 май 17 / Култура 25 557 Шрифт:
Автор:

Три пиеси си оспорват наградата в категория „Авторски прочит” на Международния фестивал Друмеви театрални празници „Нова българска драма” в Шумен.

Селекционерът на тазгодишното издание д-р Ина Божидарова подбра за участие текстовете „Жената от фара” от Ясен Василев, „Цикадите” от Мирослав Христов и „Потребителят” от Михаил Казаков.

Снимка: Topnovini.bg

Днес откъси, от новите и непоставяни на сцена пиеси, представиха актьори от шуменския театър в пространството на къщата-музей „Добри Войников”.

На четеното присъстваха авторите Мирослав Христов и Михаил Казаков. Поради ангажименти не дойде Ясен Василев, който миналата година спечели поощрителна награда в направлението „Авторски прочит”.

Снимка: Topnovini.bg

Мирослав Христов също участва за пореден път в творческата надпревара през 2012 година творецът получава също поощрителна награда.

Снимка: Topnovini.bg

След актьорските изпълнения, журито даде своите препоръки към младите автори.

Снимка: Topnovini.bg

„Това са интелигентни автори. Видях динамика и двежение на образите, но липсваше драматургия. Аз лично не бих поставил подобни пиеси”, коментира Ириней Константинов.

Снимка: Topnovini.bg

Режисьорката Бина Харалампиева посъветва творците да наситят образите и действията на героите си със смисъл и логика.

Снимка: Topnovini.bg

„Възхищавам се на смелостта на тези, които в България пишат за театър, защото авторът създава свой различен свят. Радвам се, че има такива млади автори. Преди 25 години аз създадох този формат, за да получат текстовете право на контакт с публика. Без драматургия няма театър”, заяви Димитър Димитров, който преди 25 години е бил директор на театъра в Шумен, а днес е част от журито на фестивала.

Снимка: Topnovini.bg

За участие в тазгодишното издание на Международния фестивал Друмеви театрални празници „Нова българска драма” в категорията „Авторски прочит” участваха 32 автори с 36 пиеси. До финалният кръг обаче достигнаха само трите представени днес текста.

Снимка: Topnovini.bg

Победителят в направлението за нови български пиеси ще бъде обявен утре по време на церемонията на награждаването на отличените в ХХVІІ издание на Международния фестивал Друмеви театрални празници „Нова българска драма” в Шумен.

Снимка: Topnovini.bg

Тази вечер конкурсната програма на форума продължава от 17 часа с представлението „Оркестър Титаник” от Христо Бойчев на трупата от руския град Липецк. Късното представление от 19 часа на голяма сцена Драматично-куклен театър „Константин Величков” от Пазарджик ще представят спектакъла „Одисей пътува за Итака” от Константин Илиев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама