Показват на малки и големи какви опасности крият мръсните ръце

14:07, 15 май 17 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 500 души посетиха „Научния център за изучаване на мръсните ръце“ и „Изследователската лаборатория „Да видим невидимото“, които бяха разположени на щанда на „Ваксинко“ по време на Софийския фестивал на науката. Само за два дни – 13 и 14 май (събота и неделя), Национална кампания „Ваксинко“ успя да привлече стотици хора – малки и големи, като им разясни вредата от болестотворните микроорганизми и ползите от ваксинопрофилактиката, съобщават оргонизаторите на събитието.

 

В обособения „Център за изучаване на мръсните ръце“ под ултравиолетова светлина те са наблюдавали замърсяванията по горните крайници, които са невидими с просто око и които често стават причина за редица заболявания. Част от тези заболявания- хепатит А и ротавирусен гастроентерит, могат да бъдат предотвратени чрез ваксини, които са включени в Препоръчителния имунизационен календар у нас. Родителите са останали изключително доволни от възможността да покажат на децата си нагледно нуждата от редовно миене на ръцете. Интерес към възможността да проверят чистотата на ръцете си са проявили и много възрастни, голяма част от които и такива без деца.

В другия кът на „Ваксинко“ – „Изследователската лаборатория „Да видим невидимото“, са били наблюдавани различни бактерии под микроскоп. Медицинско лице разясняваше на заинтересованите необходимостта от ваксинопрофилактиката и е отговаряло на конкретните им запитвания. Десетки посетители са се възползвали от възможността да чуят лекцията по темата за ваксините на доц. д-р Любомира Николаева-Гломб „Пришълци от миналото“.

 

Ваксинко“ се включва в Софийски фестивал на науката за втора поредна година. Тазгодишното участие е било в рамките на инициативите на Национална пациентска организация за отбелязване на Европейската имунизационна седмица 2017.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама