Разград се включва в Европейската нощ на музеите

14:02, 15 май 17 / Култура 25 700 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Разград и Регионалният исторически музей се присъединяват към инициативата "Европейска нощ на музеите" с изключително богата програма. Предвидените прояви в рамките на инициативата бяха представени днес на пресконференция от експертите в дирекция „Култура” в общината.

Във връзка със събитието, всеки от обектите на музея, както и Художествена галерия „Проф. Илия Петров” ще работят със свободен вход от 18 часа на 18 май до един часа на 19 май.

До късно през нощта жителите и гостите на Разград ще имат възможност да се потопят в творческия свят на плеяда майстори на четката от Лудогорието, чиито творби ще бъдат изложени в Художествената галерия. Пак там, интерактивните зали на „Музейко” ще очакват с игри и забавления всички, които са съхранили частица от детето в себе си.

От 18.30 до 19.30 часа в къща музей „Станка и Никола Икономови” ще се състои литературна среща с българската писателка и преводачка на англоезична фантастика и белетристика Здравка Евтимова.

От 19.30 часа в къща „Акад. Анание Явашов” театралните таланти от МТФ „Импулс” към читалище „Развитие 1869” в Разград ще представят пред публиката откъс от комедията „Женско царство” на Ст. Л. Костов. След едногодишно прекъсване, младите актьори под вещото ръководство на Веселин Керемедчиев ще се завърнат към установената за дома на първия разградски летописец традиция. В къщата-музей ще бъде открита и временна експозиция „Старопечатна литература от фондовете на Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”. Тя ще остане на разположение в музейния обект за всеки, който желае да се потопи в света на старопечатното слово, до края на месец май.

Занимания с изцяло интерактивна насоченост през тази година ще предложи на своите посетители Етнографският музей в Разград. В рамките на „Нощта на музеите”, там ще бъде организирано обучение „Да станеш майстор в потайна доба”, по време на което деца и възрастни ще бъдат посвещавани в занаяти, като керамика, тъкачество и изработка на капански китки. Интерактивните занимания започват от 18 часа.

Новото събитие в културното пространство на Разград, наречено „Нощта на класическата китара” ще бъде под домакинството на къща-музей „Димитър Ненов”. За първи път тогава, специално за разградската публика ще свири „Акустично трио 3000” – Златните китаристи на България – Цветан Недялков, Иван Лечев и Веселин Койчев. Тримата български виртуози на класическата китара, ще предложат на жителите и гостите на града една вълнуваща разходка из различните музикални жанрове, композирана специално за тях и осъществена с много елегантност и финес. Началото на концерта е от 21 часа. Съществен щрих от събитието в този разградски храм на музиката ще бъде представянето на непоказвани до момента снимки на Димитър Ненов и негови писма, адресирани до акад. Петко Стайнов. Те са дарени на Регионалния исторически музей от художника Александър Сертев. До късно през нощта ценителите на темпераментните и огнени ритми на фламенкото ще имат възможността да се наслаждават и на музикалния фон от аудиоизпълнения на испански китаристи, благодарение на любезното съдействие на Институт „Сервантес” в София.   

Изложба от непоказвани до момента артефакти от проучването на АР „Абритус” пък ще представи на вниманието на публиката музей „Абритус”, която заедно с експозициите на Археологическия и Интерактивния музеи ще пренесат изкушените от историята на древните римляни гости на музея в реалността на тайнствения град Абритус. За разградчани и гостите на града ще бъдат достъпни и постоянните експозиции на всички музейни обекти, които ще работят от 18 часа на 18 май до един часа на 19 май.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама