Русенските депутати се ангажираха с решаване на правния казус около Корабостроителницата

13:53, 15 май 17 25 571 Шрифт:
Автор:

Днес по инициатива на областния управител доц.д-р Стефко Бурджиев се проведе Ден на местното самоуправление, като основна тема на разговорите бяха проблемите около работата на "Русенска корабостроителница Запад" АД. В срещата взеха участие представители на синдикати, на управата на Корабостроителницата, на ресорни институции в града, както и част от новоизбраните народни представители от 19 МИР - Русе: Пенчо Милков, Георги Стоилов, Крум Зарков, Андриан Райков и Искрен Веселинов. 

При представянето на проблемите стана ясно, че на практика няма никакво движение по казуса след срещата, организирана отново от областния управител през март. Изпълнителният директор на предприятието Митко Димитров направи пространно изложение, в което отново обвини частните съдебни изпълнители в своеволни решения по запечатване на производствата, синдиците на КТБ за това че искат да разпродадат завода за скрап, и обяви, че все още се чака решението на съда за разпечатване. Той припомни, че задълженията на Русенска корабостроителница са около 76 млн.лв., а работниците са получили за последно заплати за месец декември, при това не в пълен размер. Димитров заяви, че единственото решение на проблема е да се пристъпи към отваряне на производствата, и незабавно стартиране на работа по поръчки, чрез които ще може да се стабилизира финансовото състояние на завода. 

Представители на синдикатите пък описаха абсурдната юридическа ситуация, в която са попаднали работниците - те не могат да напуснат, да сменят работата си или да се запишат в Бюрото по труда, тъй като административният отдел в Корабостроителницата също е запечатан и не може да обработва необходимите документи. 

От своя страна русенските депутати изрично настояха, след отпечатване на предприятието, незабавно да бъдат оповестени собствениците и акционерите на "Русенска корабостроителница Запад", за да е напълно ясно както пред обществото, така и пред заинтересовани страни с кого могат да контактуват при по-нататъшна дейност. Ангажиментът бе поет от директора Митко Димитров, който увери, че собствениците не се крият, а той самият е един от акционерите. Той пое ангажимент и да поиска от съда разпечатването на административния отдел, за да бъдат оформени документите на работниците, но не можа да даде отговор защо това не е направено досега. 

Народните избраници увериха, че ще разгледат и възможността за законодателни промени, които да гарантират правата на работници, попаднали в подобни правни неуредици.

В крайна сметка темата завърши с две предложения, които ще бъдат официално изпратени от името на Областна администрация - настояване за оповестяване на собствениците на "Русенска корабостроителница Запад" АД, и намиране на форма за сътрудничество между всички институции и засегнати страни, включително и кредиторите, при вземане на важни решения, касаещи бъдещето на предприятието. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама