Валентин Радев: МВР се стреми да понижава нивата на престъпност

13:52, 15 май 17 / Политика 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вътрешният министър Валентин Радев приветства 28-ия випуск на френския Национален институт за висши науки в областта на сигурността и правосъдието \INHESJ\, който е на едноседмично посещение у нас. Това информира БГНЕС.

В приветствието си към участниците в срещата вътрешният министър се спря на основните насоки в дейността на МВР във вътрешен и международен план. Той оцени високо дългогодишните отношения между България и Франция, основани на приятелство, тясно сътрудничество и доверие и подчерта изграденото отлично взаимодействие в областта на сигурността, достигнало през годините до пряк обмен в реално време между полицейските структури на двете страни, съобщиха от МВР.

Министърът благодари за ценното съдействие на френската съветничка в МВР, която подпомага ръководния екип в подготовката на българското председателство на Съвета ЕС и подчерта, че процесът на подготовката за председателството е съпътстван от редица предизвикателства във вътрешен, в европейски и международен план. Радев изведе общите приоритети, произтичащи от основните теми в областта на сигурността - граничен контрол, вътрешна сигурност, миграция, убежище. Изтъкна, че в по-широк план те следва да се разглеждат в контекста на справедливото и солидарно споделяне на отговорностите в областта на убежището; връщането и подобряването на диалога с ключови трети страни на произход и транзит; подобряването на взаимната съвместимост на информационните системи, оптимизирането на съществуващите и развитието на нови системи; ефективната борба с тероризма, радикализацията и организираната престъпност. Във фокуса на МВР продължават да бъдат опазването на българската граница, която е и външната граница на ЕС; борбата срещу незаконната миграция, каналджийството и трафика на хора, отбеляза министър Радев и подчерта, че страната ни отделя значителен финансов, човешки и технически ресурс за противодействие на миграционния натиск. В този смисъл отпуснатите от ЕК средства по линия на спешните мерки, значително ще подобрят охраната на границата в техническо отношение. Независимо от отчитаното от края на миналата и през настоящата година намаление на миграционния натиск, МВР продължава да следи тенденциите - значителен брой мигранти на територията Турция, промени на маршрутите, опасност от пренасяне на политически, религиозни и етнически конфликти от страните по произход в страните по пребиваване, противодействието на каналджийските мрежи. Министър Радев изтъкна, че нарастващата в световен мащаб терористична заплаха и динамиката на средата за сигурност изискват от МВР да повиши капацитета на своите структури за реакция и противодействие на тероризма и радикализацията.

Независимо от тези предизвикателства, чрез преструктуриране на вътрешни резерви и нова организация на работа, Министерството на вътрешните работи се стреми да понижава нивата на престъпност и да повишава ефективността си при разкриване на престъпления, посочи министър Валентин Радев. Приоритет на вътрешното ведомство продължава да бъде противодействието на организираната престъпност -посегателствата с пряко отражение върху фиска; престъпленията с платежни инструменти; киберпрестъпността; трафика на наркотици, хора, оръжие, културни ценности; производството и разпространението на фалшиви документи за самоличност – престъпления, които отдавна са надхвърлили границите на отделните държави.

„Пред нас стои също задачата за ефикасно противодействие на корупцията, която накърнява върховенството на закона и влияе отрицателно на цялостното развитие на държавата“, изтъкна вътрешният министър. Повратът към решителна и ефикасна борба срещу корупцията изисква комплексен и последователен управленски подход, който да ангажира целия властови ресурс на държавата и да използва всички методи и механизми за превенция и противодействие – регулаторни, административни, контролни и наказателни. Решени сме да продължим в тази посока и да постигнем значими и устойчиви резултати, заяви категорично той.

Полагаме целенасочени усилия за ограничаване на престъпленията против личността и собствеността, както и за ефективна превенция и активно сътрудничество с други държавни органи, с гражданското общество, с дипломатическите представителства, с туристическите организации, с органите на местната власт, с частните охранителни и застрахователни фирми и други. Това се оказва добре работещ модел за справяне с общите предизвикателства. Постоянна задача пред структурите на министерството е също осигуряването на надеждна защита на населението и инфраструктурата при пожари, бедствия и други извънредни ситуации, отбеляза още вътрешният министър.

В допълнение главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов запозна гостите с основните направления на дейност, извършвана от главните дирекции на МВР, както и с резултатите, постигнати от изградените координационни центрове и съвети с участието на други български институции.

Избрахме България като естествено продължение на нашето сътрудничество, изтъкна директорът на френския Национален институт за висши науки в областта на сигурността и правосъдието Елен Казо-Шарл. Тя оцени високо усилията на България в поддържането на постоянна и спокойна среда за сигурност и изрази увереност в успеха на България в предстоящото председателство на ЕС. Госпожа Казо-Шарл изрази готовност да предложи извършваните от института проучвания в рамките на едно бъдещо сътрудничество в областта на сигурността.

Приветствие към 28-я випуск на френския институт отправи и посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел. Той потвърди готовността на страната му да подпомага България и подчерта, че свидетелство за това е визитата на института у нас. Льобедел даде висока оценка на постигнатото изключително добро двустранно сътрудничество в областта на сигурността.

Френският Национален институт за висши науки в областта на сигурността и правосъдието подготвя кадри в областта на сигурността и правосъдието, управлението на кризи, икономическо разузнаване и сигурност. Институтът е междуведомствен оператор, чиито главни референти са Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието. Предприетият подход позволява адекватна подготовка на кадри от частния и публичен сектор за изпълнение на техните отговорности. Аудиторията е разнородна – съдии, следователи, магистрати, полицаи, пожарникари, гранични служители, военни, адвокати, журналисти, представители на частния сектор. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама