Ниска активност провали референдума в Провадия

12:33, 15 май 17 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изключително ниска избирателна активност беляза вчерашния местен референдум в Провадия, на който живеещите в общината трябваше да отговорят на два въпроса – да се възстановят ли Солените минерални бани с функция балнеолочение и да се запази ли болницата „Царица Йоана“ с родилно и хирургично отделение. До 20 ч., когато Общинската избирателна комисия обяви край на допитването, до урните в Провадия и още 24 селища са отишли едва 3719 души, което е 19,67% от имащите право на глас 18 905 избиратели.

За да е легитимен референдумът, в него трябва да са участвали 40% от избирателите, като над половината от тях отговорят утвърдително на въпросите. Обработката на резултатите показва, че почти всички гласували – 97%, са за възстановяване на баните и за запазване на болницата.Заради слабата активност обаче исканията им нямат задължителен характер.

„Суверенът почти не беше информиран, че се иска мнението му по някакви въпроси. Разяснителната кампания беше толкова недостатъчна, че гласувалите се включиха в референдума по-скоро въпреки нея, а не благодарение на нея“, коментира общинският съветник д-р Дамян Неделчев.

Според наблюдатели при подготовката на референдума се е водила активна антикампания. Кметове на някои селища са обяснявали на местните жители, че от гласуването няма никакъв смисъл, че пари за реализиране на исканията няма, а на места хората дори не са били допускани до изборните помещения. Така в село с над 1000 жители като Блъсково в двете разкрити секции са гласували само членовете на комисиите и още 15 – 20 души, заради което активността там е под 3 процента.

„Инициирахме този референдум като граждани. Събрахме около 2000 подписа с увереността, че възстановяването на баните ще даде шанс за развитие на малкия и среден бизнес, за намаляване на високата безработица и обезлюдяването на общината“, припомни инж. Кадрия Мехмед от Инициативния комитет. Според нея в неделя са гласували само най-будните и достойни граждани, които, макар и малко, недвусмислено са изразили позицията си.

Изненадан от ниската избирателна активност се оказа и кметът на Провадия инж. Филчо Филев, който припомни, че обикновено в общината активността се движи около 50%. По думите му, макар че референдумът няма задължителен характер, е възможно обсъждане на резултатите в Общинския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама