Петкова: България е важно да гарантира сигурността на енергийните доставки

12:22, 15 май 17 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„В продължение на 25 години дипломатическите отношения между България и Азербайджан са се развивали във всички области от взаимен интерес като са достигнали до стратегическо партньорство. Това информриа БГНЕС. Ще продължим да работим за засилване на икономическото сътрудничество, като акцент за нас е сектор енергетика“. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на откриването на конференция, организирана от посолството на Азербайджан в България, Дипломатическия институт и Атлантическия клуб у нас, с която се отбелязва 25-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Като следваме приоритетите на Европейския съюз, за България е важно да гарантира сигурността на енергийните доставки и да осигури тяхната диверсификация за региона. В това начинание за нас Азербайджан е сигурен партньор, на когото можем да разчитаме, каза министър Петкова. „Подкрепяме развитието на Южния газов коридор – проект, чийто двигател са нашите партньори от Азербайджан. Неразделна част от проекта са интерконекторите на България с Гърция и Турция“, допълни още тя. По думите й преди две години и половина проектът за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция-България е бил на притеснително равнище, но сега се развива отлично.

В края на 2015 г. бе взето окончателно инвестиционно решение за неговата реализация, през 2016 г. се проведе успешно пазарният тест, осигурени бяха и 45 млн. евро за неговата реализация. В допълнение, в държавния бюджет е заложена гаранция в размер на 110 млн. евро за изпълнението на проекта. Министър Петкова информира, че предстои стартиране на обществена поръчка за избор на строител за изграждане на интерконектора Гърция – България. Очаква се строителството да стартира през първото тримесечие на 2018 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама