Издигнаха епархийски избиратели за Шуменска духовна околия

10:39, 15 май 17 25 465 Шрифт:
Автор:

Шестима епархийски избиратели от Шуменска духовна околия бяха излъчени на заседание в храм „Свето Възнесение Господне“ в Шумен. Според действащия устав на БПЦ техните правомощия са да участват в избора на нов български патриарх, членове на Църковния събор, нов митрополит на епархията и членове на Епархийския съвет. Мандатът им е четири години, става ясно от прессъобщение от Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ.

С провеждането на църковния вот в 13 те епархии на БПЦ – Българска патриаршия се изпълнява решение на Св.Синод от 15.02.2017 г.

„Трима свещеници от духовната околия и трима миряни получиха одобрението на заседавалите църковни настоятели. Те са излъчени да участват в избора от съответните църковни настоятелства при православните храмове в областта“, съобщи за Топновини.бг архиерейският наместник на Шумен отец Димитър Николов. Избирателите са предоставили пълномощни, подписани от енорийските свещеници, с което се легитимират за участие в избора.

Имената на новоизбраните епархийски избиратели са в протокол, който ще бъде изпратен и предоставен на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за сведение. Това са архиерейският наместник -ставрофорен иконом Димитър Николов, енорийският свещеник от Нови пазар Андрей Стефанов и иконом Николай Димитров от Велики Преслав.

Миряните ще бъдат представлявани от Николай Ников – иконописец от Нови пазар, Иван Иванов от Велики Преслав, строителен предприемач и Галин Бенев, счетоводител от с. Хан Крум.

„Изборите минаха спокойно. Имаше ред, внимание и благоговейно отношение, която ни бе възложена от Светата Варненска и Великопреславска митрополия“, сподели отец Димитър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама