Харадинай: Брюксел не може да реши проблема между Прищина и Белград

09:27, 15 май 17 / Свят 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Брюксел очевидно не може да реши проблема между Прищина и Белгард, а ако това не успее и Вашингтон, ние ще трябва сами „да си свършим работата“, заяви бившият косовски премиер и лидер на опозиционната партия Алианс за бъдещето на Косово Рамуш Харадинай. Това съобщи БГНЕС.

„Брюксел трябва да реши и да каже дали може да завърши въпросите между Косово и Сърбия“, каза политикът, който неотдавна беше освободен от френски съд, където беше заради издадена от Белград международна заповед за ареста му по обвинения във военни престъпления. По думите му Брюксел не може да реши съществуващите проблеми и затова призова „Вашингтон да се върне на Балканите“.

„Вашингтон е добър в завършването на въпросите между Косово и Сърбия. Но ако те не дойдат да ни помогнат, то тогава категорично не би трябвало повече да чакаме, а сами да си свършим работата. Не разполагаме с лукса да чакаме още много“, заяви бившият премиер в реч пред своята партия.

Думите му получиха отзвук в Белград, където министърът на вътрешните работи Александър Вулин заяви, че очаква ЕС и САЩ остро да осъдят „призивите на Рамуш Харадинай за война“.

„Сърбия е защитник на мира на Балканите и работи, за да не стига до сблъсъци“, посочи Вулин. По думите му, ако Харадинай иска да води война, то ще трябва да върви по този път сам, „без целия сват зад себе си“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама