Япония: Северна Корея отбелязва прогрес в разработката на балистични ракети

08:45, 15 май 17 / Свят 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Японското правителство смята, че скорошните изпитания с балистични ракети в Северна Корея показват, че е постигнат технологичен прогрес при разработването на такъв вид въоръжение. Това заяви говорителят на министерския кабинет в страната Йесихиде Суга, цитиран от ТАСС. 

„Смятаме, че това е балистична ракета от нов тип. Северна Корея демонстрира технологичен прогрес“ в тази сфера, заяви той. В допълнение Суга посочи, че международната общност трябва да създаде условия за постигане на прогрес по въпроса с намирането на диалог с КНДР.

По-рано днес стана ясно, че на 14 май успешно е била пусната балистична ракета със среден обсег на действия. Ракетата е прелетяла 787 км и е паднала в японско море, а максималната височина на полета й е била 2111 км. По данни на японското министерство на отбраната изстрелването е било осъществено от град Кусон, разположен в северозападната провинция Северен Пхьонан. Последният път, когато Пхенян е осъществил изстрелване на ракета със среден обсег на действие от това място беше през февруари.

Ситуацията на Корейския полуостров се изостри в началото на миналата година, когато Пхенян извърши ядрен опит и по-късно изстреля балистична ракета с изкуствен спътник. През септември 2016 година КНДР извърши още един ядрен опит, а миналата година извърши общо над 20 опита с ракети. Само на 6 март бяха извършени опити с четири балистични ракети, една от които падна рекордно близо до Япония – на 200 километра западно от полуостров Ното.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама