Отношенията между САЩ и Русия се влошили при новата администрация в САЩ

07:31, 15 май 17 / Свят 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отношенията между САЩ и Русия само са се влошили след идването на власт на новия президент на САЩ Доналд Тръмп. Това мнение сподели в неделя бившият министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс, цитиран от ТАСС.

Според него новата администрация на САЩ не е никак снизходителна към Русия, въпреки че Тръмп говори за намеренията си да нормализира връзките с Москва.

„Струва ми се, че едно от нещата, учудили хората, е, че отношенията между САЩ и Русия, след изборите реално се влошиха”, отбеляза Гейтс за телевизия Си Би Ес. Той се смята за един от най-авторитетните ветерани в американската политика. От 1986 до 1989 година е заместник на съветника по националната сигурност на американския президент Джордж Буш-старши, през времето от 1991 до 1993 година оглавява ЦРУ, а от 2006 до 2011 година Гейтс е начело на Пентагона.

Както уточнява ветеранът, той е поразен от „много видимият контраст между това как днешната изпълнителна власт във Вашингтон ухажва Китай и това как се отнася към Русия. Във връзка с това Гейтс не вижда пробив в отношенията между Вашингтон и Москва в скорошната среща между Тръмп и министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Той подчертава, че „това, което наистина има значение е политиката и действията на „администрацията”. „А в тези сфери те (лидерите на правителсвото) бяха много твърдо настроени (спрямо Русия), констатира Гейтс.

В същото време той обвини Русия за намеса в хода на изборите в САЩ, но добави, че това е провокирано от действията на САЩ. Вашингтон по същество се обяви срещу кампанията за преизбиране на президента Владимир Путин през 2012 година, руският лидер „виждаше намеса на САЩ във всички цветни революции в Източна Европа, Грузия, Украйна”, предполага Гейтс. Според бившия министър на отбраната мнението на Путин бе, че „Западът се намесва в политиката му в продължение на години … и той по стратегически начин реши да върне същия жест като направи всичко по силите си … за да опита да покаже на останалия свят, че западните избори са нелегитимни”.

Освен това бившият началник на ключовото разузнавателно ведомство на САЩ нарече „един вид прекаляване” предположенията, че Москва би могла да шантажира Майкъл Флин, на когото се наложи да напусне поста си твърде скоро след назначението си като помощник на Тръмп по националната сигурност на върха на скандала около контактите си с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама