Ден на отворени врати обяви отделението по неонатология в Сливен

07:00, 15 май 17 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отделението по неонатология в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“- Сливен се присъединява към инициативата за отбелязване на Световния ден на кенгуру грижата, по покана на фондация „Нашите недоносени деца“. Той се отбелязва на днешния -  15 май. 
От 17 до 18 часа в Отделението ще бъде обявен Ден на отворени врати, който е насочен към родители, чиито деца в момента са настанени в неонатологичното отделение.

С включването си в инициативата по повод Световния ден на кенгуру грижата, Неонатологичното отделение към МБАЛ "Д-р Иван Селимински" заявява стремежа си към осигуряване на най-добрата неонатологична грижа за своите малки пациенти в съответствие със световните стандарти и препоръки. Децата, родени твърде рано и с ниско тегло, се нуждаят от специфични грижи за дълго време и изграждането на връзка с родителите, както и включването им в ежедневните грижи за бебето са от огромно значение за по-бързата адаптация на бебето и неговата готовност за изписване.

„Кенгуру-грижата е основен елемент от семейно-ориентираната грижа и най-ефективният начин за включване на родителите в грижите за техните бебета, с най-много доказани ползи. Световната здравна организация препоръчва кенгуру-грижа (продължителен контакт кожа-до-кожа) за всички бебета, при които това е медицински възможно. Повече от две десетилетия медицински проучвания доказват, че кенгуру-грижата е много повече от алтернатива на кувьоза. Тя показва положителни ефекти върху температурната регулация, сукателните умения и развитието на привързаност към майката при всички новородени, независимо от тяхната гестационна възраст, тегло и клинично състояние, както и независимо от условията, в които се отглеждат“, каза Надя Дренска от фондация „Нашите недоносени деца“.

Добре документирани са също благоприятни ефекти върху дихателната и сърдечната честота, по-малкият брой вътреболнични инфекции и възможността бебетата да могат да бъдат изписани по-рано от неонатологичните отделения.

У нас кенгуру-грижа все още не е наложена практика и България се включва за  първи път в инициативата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама