Тръмп пое ангажимент за мира между палестинците и Израел

17:28, 04 май 17 / Свят 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Доналд Тръмп е поел ангажимента Съединените щати да помогнат на Израел и палестинците да постигнат мир и каза на палестинския лидер Махмуд Абас: "Ще го направим." Това съобщи БГНЕС.

След като приветства Абас в Белия дом за среща, чиято цел е подновяване на преговорите, които многократно не успяват да разрешат десетилетния конфликт, Тръмп каза: "Винаги съм чувал, че може би най-трудната сделка е сделката между израелците и палестинците", каза Тръмп. „Да видим дали можем да докажем, че това не е така.“ и настоя: „Ще го направим."

Говорейки с преводач, Абас също звучеше оптимистично: "Ние вярваме, че можем да бъдем истински партньори за вас, за да бъде постигнат исторически мир".

Едва два месеца и половина, след като прие израелския премиер Бенямин Нетаняху, американският президент поздрави Абас на моравата пред Белия дом, преди да го покани в Овалния кабинет за разговорите.

Дългогодишните усилия за постигане на мир, който се изплъзва на президентите на САЩ от 70-те години на миналия век, бяха подновени в началото на управлението на Тръмп.

Тръмп се отказа да подкрепи палестинска държава и обеща да премести американското посолство в Йерусалим, нарушавайки две принципи на американската политика, които се провеждат от десетилетия.

Вицепрезидентът Майк Пенс каза във вторник, че Тръмп все още "сериозно обмисля прехвърлянето на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим". Този ход най-вероятно ще предизвика палестинска ярост и се разглежда в частност от мнозина в израелските и американските институции за сигурност като ненужно подстрекателство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама