Бойко Борисов: Продължаваме с евроатлантическата интеграция, валутният борд е безалтернативен

11:54, 04 май 17 / Политика 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продължаваме по пътя на евроатлантическата интеграция, валутният борд е безалтернативен. Това заяви в словото си пред НС, след като бе обявена номинацията му за премиер на страната, Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

По волята на българския народ, двете политически формации ПП ГЕРБ и коалиция „Обединени патриоти” поемаме отговорността за управлението на България в следващите 4 години, отбеляза той. И напомни: страната ни и нейните граждани се нуждаят от отговорно управление. Намираме се в исторически момент за света и за Европа – политическа несигурност, икономически проблеми, религиозни противоречия, нестабилност в региона, предизвикателства пред сигурността, изреди Борисов. Според него българите се нуждаят от сигурност и доверие в държавните институции.

В името на българските граждани и българската държава ГЕРБ и коалиция „Обединени патриоти” преодоляваме различията си, вижданията си по много въпроси и постигнахме съгласие по основните приоритети в работата на съвместното ни правителство, заяви Борисов.

Основната мисия на правителството е подобряването на качеството на живота на българските граждани и успешно развитие на България, подчерта той. И продължи: обществото ни има очакване и ще отговорим на него с продължаване на съдебната реформа - ще предложим нов антикорупционен закон, който ще създаде единен антикорпуционен орган, уточни Борисов. Поемаме ангажимент до края на 2018 година да бъдат изпълнени 17- те препоръки от Механизма за сътрудничество и оценка, отбеляза той.

Нямаме основание да се откажем от изграждането на модерна инфраструктура- това ще помогне за развитие на регионите и намаляване на регионалните различия, посочи той . Като допълни, че правителството поема ангажимент за доизграждането на АМ „Хемус“, АМ „Струма“, АМ „Калотина-София“, Южната дъга, разширението на метрото в София и други.

Борисов напомни, че образованието е приоритет на кабинета и увери, че ще има увеличение на инвестициите и бюджета в този важен сектор, както и ръст на средствата за наука всяка година. Той говори и за здравеопазването като стратегически приоритет за управлението. Започваме поетапна демонополизация на НЗОК и интегрирана информационна система в този сектор, подчерта Борисов.

От името на коалицията той обеща успешно организиране и провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС. А във вътрешната сфера - да предприемат всички мерки за гарантиране на сигурността на българските граждани и ограничаването на битовата престъпност чрез засилено полицейско присъствие в населените места на страната. Както и ограничаване на нелегалната миграция и защита на националните ни граници- основен приоритет. В социалната сфера правителството ще провежда политики за увеличаването на доходите на гражданите.

Борисов представи и новата структура на кабинета, вицепремиерите и министрите:

Заместник министър-председател – Томислав Пейков Дончев;

Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика – Валери Симеонов Симеонов;

Заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната – Красимир Дончев Каракачанов;

Заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи – Екатерина Спасова Гечева – Захариева;

Министър на финансите – Владислав Иванов Горанов;

Министър на вътрешните работи – Валентин Иванов Радев;

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков Нанков;

Министър на труда и социалната политика – Бисер Христов Петков;

Министър на отбраната – Красимир Дончев Каракачанов;

Министър на външните работи – Екатерина Спасова Гечева – Захариева;

Министър на правосъдието – Цецка Цачева Данговска;

Министър на образованието и науката – Красимир Георгиев Вълчев;

Министър на здравеопазването – Николай Кирилов Петров;

Министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 – Лиляна Павлова;

Министър на културата – Боил Василев Банов;

Министър на околната среда и водите – Нено Ненов Димов;

Министър на земеделието, храните и горите – Румен Андонов Порожанов;

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Ивайло Ангелов Московски;

Министър на икономиката – Емил Любенов Караниколов;

Министър на енергетиката – Теменужка Петрова Петкова;

Министър на туризма – Николина Панайотова Ангелкова;

Министър на младежта и спорта – Красен Кирилов Кралев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама