Служебният вицепремиер и военен министър Стефан Янев с остра реакция към депутати от ГЕРБ

07:43, 04 май 17 / Политика 25 616 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Служебният вицепремиер и военен министър Стефан Янев с остра реакция към депутати от ГЕРБ. Поводът – писмени въпроси на депутатите от ГЕРБ Константин Попов и Христо Гаджев за взети от Янев решения в рамките на тримесечния му мандат като служебен министър на отбраната, предаде БГНЕС. “Дълбоко съм изненадан от Вашия въпрос относно увеличените средства за порцион на военнослужещите”, започва един от отговорите на Стефан Янев до парламентаристите.

“Не мога да го възприема по друг начин освен като упрек към служебния кабинет, че си е позволил увеличението на посочените средства, намирайки ефективен и напълно възможен начин как да стане това”, коментира още Янев. Става въпрос за решението, с което служебното правителство увеличава с 30 лв. порционните средства на служителите на Министерство на отбраната и Българската армия. Служебният министър на отбраната уточнява, че за периода 01 април – 31 декември 2017 г., ще са необходими около 9,8 млн. лв., с които да се покрие увеличението на порционните. “Тази сума ще бъде осигурена от икономии на разходи за персонал, които се очаква да бъдат около 11 млн. лв.”, допълва Стефан Янев. От отговора става ясно още, че в бюджета на МО за тази година са осигурени средства за личен състав в размер на 36 198 души, а към 01 януари 2017 г. в системата работят с 1244 души по-малко. Икономии ще се осигурят и от назначаването на 640 военнослужещи, което ще стане чак в третото тримесечие, макар средствата да са осигурени от началото на годината. Друга възможност за допълнителна икономия е, ако се сключат своевременно договорите за хранене на военнослужещите. Така ще бъдат спестени по 700-800 хил. лв. на месец, изчислява служебният вицепремиер.

Стефан Янев задочно атакува бившият началник на отбраната Константин Попов, сега депутат от ГЕРБ, който подаде оставка след избирането на Румен Радев за президент. “Изненадан съм от въпроса Ви и защото самият генерал Константин Попов обещаваше щедро по време на предизборната кампания повишаване на заплатите на военнослужещите с 20%, без да уточнява механизма, по който е възможно това. Буди недоумение и фактът, че Ви вълнува повече въпроса дали е финансово обезпечен механизма за увеличаване на порционните средства, отколкото тежкото социално положение на военнослужещите, което е основна причина Въоръжените сили да са в състояние само частично да изпълняват конституционните си задължения и да имаме некомплект от над 5000 военнослужещи”, пише Янев до депутатите от ГЕРБ Попов и Гаджев.

Задочен конфликт между Стефан Янев и парламентаристите може да се разчете и в писмения отговор по повод назначаването на Румен Василев за постоянен секретар на отбраната, считано от 01 април 2017 г. По този повод служебният министър на отбраната обяснява процедурата, която е била следвана при избирането и назначаването на Василев. “По повод Вашите претенции новото правителство да назначи постоянния секретар, въпреки че неговият мандат е изтекъл още по време на служебния кабинет, уточнявам, че длъжността постоянен секретар бе въведена през 2009 г. по време на първото правителство на ГЕРБ на мястото на функциониращия дотогава главен секретар. Основната цел на трансформацията на длъжността е постоянният секретар да е надпартийна фигура, осигуряваща плавен преход между две правителства и независимо от политическите кабинети функциониране на администрацията в МО. В този смисъл назначаването на постоянен секретар от служебен кабинет е в напълно съзвучие със заложените критерии за избор на постоянен секретар като независима и надпартийна кандидатура”, пише Стефан Янев.

Третият писмен отговор на служебния вицепремиер до депутатите от ГЕРБ е свързан с причините за откомандироването на военнослужещи от 68-ма бригада “Специални сили” от охраната на българо-турската граница. Както и в сряда, когато го обясни от трибуната на парламента, така и писмено Стефан Янев уточнява, че решението за изтеглянето на 33-ма военнослужещи от бригада “Специални сили” е заради множеството други задачи, които следва да се изпълняват. Служебният вицепремиер допълва, че на границата остават достатъчно на брой военнослужещи от Сухопътните войски, които да гарантират осъществяването на поставените задачи по подпомагане работата на “Гранична полиция” по недопускане на незаконна миграция.

По-късно днес служебният вицепремиер и военен министър Стефан Янев ще предаде поста на приемника си Красимир Каракачанов. Очаква се Янев занапред да бъде част от екипа на президента Румен Радев на “Дондуков” 2. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама