Местната комисия за борба с трафика на хора стартира кампания „По-добре информиран, отколкото експлоатиран”

07:20, 04 май 17 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През месец май  Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) - Сливен, съвместно с Националната комисия за борба с трафика на хора, ще проведе информационна кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация под мотото „По-добре информиран, отколкото експлоатиран 2017”.

Основна цел на кампанията е да се повиши информираността на търсещите работа в чужбина за рисковете, механизмите на въвличане в трафик на хора и начините за предпазване от съвременната форма на робство. Водещ акцент в дейностите с младите хора е да се засили тяхната чувствителност към риска от попадане в трафик с цел трудова експлоатация, предвид възможностите за работа и обучение в чужбина.

Във връзка с целенасочената превенция МКБТХ – Сливен в партньорство с дирекция „Бюро по труда” – Сливен, предвижда работа с следните рискови групи: безработни младежи до 29 години, продължително безработни лица с ниско образование, както и лица със средно и по-високо образование.

В партньорство с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни – гр.Нова Загора, ще се организира Информационен форум за експерти за работа с деца и младежи. Предвижда се работа и с представители на Ученическите парламенти от средните училища в гр.Нова Загора.

В рамките на кампанията ще бъдат осъществени обучителни сесии, прожекции на тематични филми и разпространение на специализирана брошура с координатите на Националната комисия за борба с трафика на хора и на местните структури към нея, както и координатите на дипломатическите представителства на Република България в чужбина.

Жертвите на трафик на хора с цел трудова експлоатация често биват принуждавани да работят срещу минимално или без никакво заплащане. Попадането в трудова експлоатация може да се случи, чрез агенции за набиране на хора за работа в страната и в чужбина, чрез агенции - посредници за младежки бригади, чрез обяви за работа, чрез познати, близки, дори роднини, чрез социалните мрежи и страници за запознанства в Интернет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама