Нови протести в Румъния

02:47, 04 май 17 / Свят 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стотици демонстранти протестираха снощи в Букурещ срещу законодателна поправка, която предвижда помилване на някои осъдени за корупция, предаде БГНЕС.

Това става три месеца след мащабните протести в защита на антикорупционното законодателство. Снощи демонстрантите се събраха пред седалището на правителството с лозунги „Оставка“ и „Не искаме да бъде нация на крадци“.

Сенатска комисия даде зелена светлина на поправка, внесена от сенатор управляващата от социалдемократическа партия, която иска помилване да осъдени за търговия с влияние или за подкупи лица.

Поправката е добавена към законопроект на правителството на премиера Сорин Гриндеану за помилване. Сенатската комисия сега трябва да изготви доклад и да внесе проекта за гласуване в парламента. Много от протестиращите споделят мнението, че управляващите не са разбрали смисъла на февруарските протести и се опитват отново да легализират краденето. В края на януари, по-малко от месец след встъпването си в длъжност, социалдемократическото правителство внесе указ за смекчаване на антикорупционното законодателство. След огромни манифестации в цялата страна, правителството отстъпи. Снощи премиерът реагира на страницата си във „Фейсбук“, уверявайки, че правителството не подкрепя новата поправка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама