Заради ремонта затварят голямата чакалня на Централна гара

15:34, 03 май 17 25 639 Шрифт:
Автор:

Изпълнителите на ремонта на Централна гара планират затваряне на участъка от голямата чакалня до изхода на пешеходния подлез. През август, когато потокът е намалял срещу досегашните билетни каси ще има отворени врати, където пътуващите ще минават. Новата организация на обслужване ще бъде въведена след като приключи рехабилитацията на първи перон, във вида, когато е строена гарата.  "Вече е премахнат старият цял навес и се виждат чугунените колони, които са били скрити при последния ремонт.  Върху тях предстои да се постави комбинирана конструкция от ламарина и стъкло", обясни Стоян Димитров - представител на консорциума ДЗЗД "Железопътна гара-Пловдив". 

Снимки: Тopnovini.bg

"В момента тече консервация и реставрация на сградата на Централна гара. Екип от специалисти реставрират и обработват каменните елементи, които през годините са били запечатани под десетки пластове боя. Паралелно с това се възстановяват старите рустикалните мазилки, които по-късно ще бъдат боядисани", уточни Стоян Димитров .

Снимки: Тopnovini.bg

Според проекта на мястото на бившата магазия ще бъде изграден хотел. "Цялата документация е съгласувана с Националния институт за паметниците на културата, входирана е Община Пловдив и очакваме издаването на строителното разрешение. За залата, която ще бъде построена на мястото на бившата транспортна болница тече съвместяване проекта с този на НКЖИ, касаещ Пробива т.е преминаването на ЖП линиите по булеварда", каза инж. Димитров.

Снимки: Тopnovini.bg

Според Димитров в края на есента реставрацията на сградата на Централна гара може да бъде завършена. В рамките на 2 години  след получаване на строително разрешение ще бъде готов и хотелът, но за залата няма как да се правят прогнози преди да се изпълнят допълнителните съгласувателни процедури.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама