Сирийските бунтовници прекратиха участието си в мирните преговори

14:13, 03 май 17 / Политика 25 230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сирийските бунтовници обявиха, че прекратяват участието си в последния кръг от мирните преговори, започнал в Казахстан, на който воюващите страни ще обсъдят план за създаване на зони за сигурност. Това съобщи БГНЕС.

„Делегацията на бунтовниците прекратява срещите, заради въздушните удари срещу цивилни. Преустановяването ще продължи докато обстрелът в Сирия не спре”, каза източник на бунтовниците в казахстанската столица Астана.

Делегациите на сирийското правителство и на бунтовниците се срещнаха днес за началото на четвъртия кръг от разговорите, спонсорирани от подкрепящите режима в Дамаск Русия и Иран и подкрепящата опозицията Турция.

Преговорите днес започнаха с поредица двустранни срещи и трябваше да се съсредоточат върху руския план за създаване на „зони за деескалация” в контролираните от бунтовниците зони в северозападната провинция Идлиб, в части от централната провинция Хомс, в южните райони и в контролирания от опозицията анклав Източна Гута край Дамаск.

Според руския проект около тези зони ще се обособят зони за сигурност, където ще има КПП и центрове за наблюдение, ръководени съвместно от правителствени войници и бунтовници.

Военни единици от неконкретизирани „държави наблюдателки” също може да бъдат разположени.

Турция, Иран и Русия са гаранти на споразумението и обещават да създадат „съвместна работна група” да 5 дни след като той бъде подписано от воюващите страни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама