Стефан Янев: 294 мигранти са задържани на границата с Турция от 1 януари досега

12:45, 03 май 17 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

294 мигранти са задържани на границата с Турция от 1 януари досега. Това е с близо 80% намаление сравнение със същия период на миналата година, когато са били 1459. Това заяви служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев, информира БГНЕС.

В същото време от 1 януари до 20 април тази година броят на задържаните лица на изход на границата със Сърбия са 1420. Това представлява намаление с около 30% сравнение със същия период на миналата година, уточни Янев.

Той заяви, че ефективността на границата с Турция и съпътстващите мерки – комплексната операция по охрана на границата с Турция не дават 100% гаранция.

„Трябва да бъде направен точен анализ на характера и профила на тези хора, които са заловени на граница и тези, които са заловени на изход на границата със Сърбия, където се оказва, че не непременно всички тези хора, които са хванати на изход може да са минали нелегално границата. Има такива, които пребивават в страната дългосрочно“, заяви вицепремиерът.

Стефан Янев коментира, че точен и категоричен извод, че границата ни е отворена и съществува голям мигрантски натиск не може да бъде направен. По-скоро обратното-инженерното съоръжение, въпреки че не е завършено създава определени предпоставки мисията и задачата по охраната на границата да се изпълнява и да бъде достатъчно ефективна.

От друга страна Стефан Янев, че към февруари незаетите бройки в армията са 5700. В момента възможностите, които позволява бюджетът за 2017 г. е да бъдат назначени нови 640 души. „Средствата за това назначение са заложени и при успешно проведени конкурси тези хора се надяваме до края на годината да бъдат назначени. Недостигът в армията е сериозен. Цифрата 600 няма да компенсира 5700. Динамиката е такава, че вероятно повече хора ще напуснат армията до края на годината от цифрата 640. Млади хора напускат армията поради лично мотивационни причини, тъй като динамиката на пазара на труда не отговаря на заплащането на военнослужещите в момента. Напускат и хора, достигнали пенсионна възраст“, обясни още Стефан Янев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама