Училището в Коларци ще бъде обединено

11:11, 03 май 17 25 546 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съгласно предложението на Община Тервел, училището в с.Коларци вече ще обучава ученици до 10 клас, вместо до 8-и клас, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева. Учениците, които се запишат да учат там, ще придобият професия и ще завършат 10-и клас с диплома за професионална квалификация и със средно образование (първа степен). Ако желаят, ще могат да продължат обучението си до 12 клас в друго училище. В община Тервел такива училища са ПГТО „Дочо Михайлов“ и СУ „Й.Йовков“, посочи Илиева.

Професията, която ще се изучава в с.Коларци ще бъде  „Работник в производството на кулинарни изделия в заведения за хранене и развлечения”. Изборът е направен при съобразяване с обстоятелството, че Центърът за социални услуги в с.Коларци има изградена и оборудвана кухня-майка и там учениците ще могат да имат своята учебна практика. Допълнително и не по-маловажно обстоятелство е фактът, че професията е търсена от работодателите, обясни зам.-кметът. В Община Тервел най-големият работодател е самата Община. В нея и в звената й работят десетки кухни и кухни-майки – в патронажи, центрове за социални услуги, детски градини, училища.Допълнително предимство при тази професия е близостта на с.Коларци до туристическата дестинация, която представлява северното Черноморие.

Останалите основни училища в общината, които остават основни, ще имат ученици от първи до седми клас. Те ще трябва да оптимизират персонала си и да се справят с по-малък бюджет, съответстващ на по-малкия брой ученици. През учебната 2016/2017-та два випуска завършват основно образование – последен по стария ред набор 2002, който завършва основното си образование след завършен осми клас, и първи по новия ред – набор 2003, който завършва основното си образование в седми клас, добави още Дияна Илиева.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама