"Сексагинта китариста" ще закрие Петия международен фестивал за китарни оркестри в Русе

12:32, 24 апр 17 25 613 Шрифт:
Автор:

Необичайна музикална формация ще закрие Петия международен фестивал за китарни оркестри и ансамбли, който за поредна година се организира от Националното училище по изкуствата в Русе. "Сексагинта китариста" е еднократен фесивален проект, в сътрудничество между оркестрите "Буболек" и "Аугмент", който ще изпълни класически произведения, аранжирани за китари, както и авторско изпълнение от диригента на проекта Иван Кочев. 

Информация за тридневното събитие дадоха на пресконференция днес директорът на НУИ "Проф. Веселин Стоянов" Мария Дуканов, диригентът Иван Кочев, както и участници и гости на събитието. 

В тазгодишнотио издание участие вземат изпълнители от Варна, София, Пловдив, Одеса (Украйна), и домакините от НУИ - Русе. Прeз трите дни на фестивала те изпълняват най-разнообразни произведения, като много от тях не са писани специално за китари а са преработени и адаптирани. Като особено интересни попадения са адаптирания Концерт за 4 цигулки на Георг Телерман, Жига от "Токата" на Браян Джохенсън, и други. Студентите от Одеса пък ще изпълнят произведения от класика до съвременна музика и джазови аранжименти. 

Чрез тазгодишния фестивал Националното училище по изкуствата отбелязва 21-годишнината от създаването на Китарната си школа, както и 10 години от създаването на Школата за народно пеене. 

Днес концертите продължават от 18:30 в зала "Русе" с изпълнения на китарен ансамбъл "Академика" и Китарния оркестър на Одеса. Заключителните концерти са на 25 април, от 18:30 в Доходното здание, където програмата ще закрият китарните оркестри "Буболек" и "Аугмент", Народният хор при НУИ - Русе, и атракцията на вечерта - фестивалният проект "Сексагинта китариста".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама