На 54-я протест "Единна Македония" поиска предсрочни избори

08:06, 22 апр 17 / Свят 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По време на 54-я протест за запазването на суверенитета и целостта на Република Македноия гражданското сдружение "За единна Македония" снощи поиска провеждането на нови предсрочни парламентарни избори в страната, предаде БГНЕС.

"На тези избори гражданите напълно ще отхвърлят "Албанската платформа", която бе изготвена в чужда държава с подкрепата на нейния премиер /на албанския министър-председател Еди Рама, бел.ред./. От днес това ще бъда нашето основно искане". Това съобщиха от инициативния комитет на сдружението. Оттам поискаха в дневния ред на парламента да има само една единствена точка - разпускане на Народното събрание и насрочване на нови избори. "Тази държава не е лична собственост на нито един чужд посланик, на нито една чужда организация, специален пратеник или на някаква малка политическа групировка. Тази държава принадлежи на народа", се казва в съобщението на гражданското сдружение "За единна Македония" . Протестите ще бъдат възобновени на територията на страната в понеделник.

Припомняме, че протестите в Република Македония започнаха в края на месец февруари. Те се провеждат всяка вечер след 17.00 часа местно време в десетки градове на страната. На няколко пъти в Скопие се събраха десетки хиляди души. По-големи протести има когато в Скопие пристигат европейски политици, които се опитват да посредничат в преговорите за изход от политическата криза.

Албанският премиер Еди Рама участва лично в изработването на т.нар. "Албанска платформа", която бе подписана от три албански формации от Македония - ДСИ, "Беса" и Албанския алианс на 7-ми януари. Този документ допълнително усложни политическата криза в Република Македония. "Албанската платформа" предвижда промяна на Конституцията, държавните символи и превръщането на албанския в официален език в страната.

Поради отказа публично да осъди и да се разграничи от този документ президентът Георге Иванов отказва да връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев, който получи подкрепата на албанските партии в новия парламент. Народното събрание вече 4-ти месец не може да започне работа и да избере своя председател. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама