Малки и големи се снимат с лазарско забраждане в Добрич

10:22, 08 апр 17 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Възможност и съвременните момичета да се видят като лазарки, предлага Етнографската къща в Добрич. През последните седмици тя предложи на жителите и гостите на града възможност да се потопят в неповторимата атмосфера на някогашните момински пролетни празници. Музейните работници посрещат всички, които искат да научат повече за най-красивите и слънчеви пролетни празници, да разберат защо играят лазарките през пролетта и какви тайни крият техните пъстри носии. Те могат да чуят традиционни лазарски песни и наричания и да се потопят в магията на българското народно творчество. 
Етнографите ги запознават със стародавните вярвания и ритуали, разказват им как предците ни са посрещали Цветница и Лазаровден.

За посетителите е подготвена тематична презентация и снимка с автентично лазарско забраждане. От тази възможност са се възползвали както много ученици, така и деца и техните майки, сподели етнографът Лена Кирилова. Те са имали възможност да се пременят с автентично лазарско забраждане от различни краища на Добруджа, които носят стилистиката на регионите, от които са дошли преселниците – Сливенско, Тракийско и т.н. Различават се по съчетанието между цветове, орнаментика и стилистика. Цветовете претворяват пролетта – червено, зелено, жълто, синьо. На лазарската премяна има парички, които дрънкат, когато момите играят, карамфилчета, които разнасят аромат, обагрени в различни цветове перушини от петел, който е символ на слънцето.

Това забраждане е най-пъстрото, което се слага само веднъж в годината – на Лазаровден, сподели Лена Кирилова. 

От 11 часа на площад „Свобода“ ще се състои концерт„Лазарче ле, китчице ле“  на Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов, помощник ръководител Антония Тончева и ръководител на оркестъра Николай Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама