Само през изминалата година повече от 2500 британски ветерани са влезли зад решетките

09:55, 18 мар 17 / Свят 25 170 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от 2500 бивши членове на въоръжените сили на Великобритания, участвали в мисии в Афганистан и Ирак, в момента излежават присъди за тежки престъпления, включващи дори сексуално насилие, съобщи БГНЕС. Нещо повече - по данни на Министерството на правосъдието в страната, ветераните представляват 4% - 5% от общия брой осъдени в британските затвори, пише в. "Гардиън". Това поражда сериозни опасения относно ефикасността на кампаниите в Афганистан и Ирак по въпросите, свързани с психичното здраве в армията.

Франсис Крук, главен изпълнителен директор на "Хауърд лийг" (Британска благотворителна организация, която се бори за подобряване на условията в затворите и ред наказателни реформи - бел. авт.) казва за британския вестник, че има няколко фактора, които допринасят за броя ветерани, влезли в затвора. Сред тях са системна злоупотреба с алкохол и тежко посттравматично стресово разстройство. Проучване на организацията е установило, че 25% от бившите военни излежават присъди за сексуални престъпленията. В сравнение, цивилните с присъда за сексуално насилие в затворите са само 11%.

"Членовете на въоръжените сили съставляват около 5% от населението в затвора, но междувременно те представляват и непропорционално голям брой от затворниците, осъдени заради сериозни насилствени и сексуални престъпления. Това не са престъпления без жертви.", изтъкна още Крук.

Въпреки това Сю Фрийт, изпълнителен директор на организацията "Комбат Стрес" в подкрепа на ветераните с психични заболявания твърди, че в последните години Министерството на отбраната е направило много по въпроса.

"Нещата се подобряват - частично заради липсата на стигма и от друга страна - заради по-широката общественост и осведоменост по въпроса. Хората идват за помощ по-рано, което е наистина важно", казва тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама