Почина карибският поет и Нобелов лауреат Дерек Уолкът

09:19, 18 мар 17 / Свят 25 524 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Карибският поет, драматург и Нобелов лауреат Дерек Уолкът почина късно снощи в дома си на остров Сейнт Лусия след дълго боледуване, съобщи БГНЕС. Той беше на 87 години.

Тъжната новина съобщиха партньорите му от издателство "Фарар, Щраус и Жиру".

Уолкът е роден на 23 януари 1930 г. и започва да пише още като дете, насърчаван от своите учители заради таланта си. Първата му стихосбирка е публикувана в края на тийнейджърските му години.

След като учи в Ямайка, той се премества в Тринидад, където се подвизава като критик на изкуството, а през 1959 г. създава театрална работилница, в която се поставят и редица негови пиеси.

Особено популярен става с публикуването на стихосбирката „В зелената нощ“ през 1962 г., със стихове, писани между 1948 и 1960 г.

През годините издава над 20 поетични книги и десетки пиеси. За най-известната творба на Уолкът се смята епическата поема „Омерос“, публикувана през 1990 г., вдъхновена от „Илиада“ и „Одисея“ на Омир.

Нобелова награда за литература творецът печели през 1992 г. за „поетично творчество с голяма яркост, с историческа визия и мултикултурен ангажимент“.

Остров Сейнт Лусия, който е дом на по-малко от 200 000 жители, е родина на двама носители на Нобел. Другият е Артър Луис, който получава престижното отличие за икономика през 1979 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама