Тръмп и Меркел не успяха да скрият дълбокият разрив във възгледите си

07:41, 18 мар 17 / Свят 25 180 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В петък вечерта се проведе срещата между американския държавен глава Доналд Тръмп и германския канцлер Ангела Меркел в Белия дом. Среща, която мнозина определиха като най-важната за трансатлантическите отношения беседа от разпадането на Съветския съюз досега. НАТО, Украйна, Русия, свободната търговия и имиграционния въпрос бяха сред основните теми, които двамата представиха пред журналистите.

"Стремежът към безопасност, процъфтяване и мир обединява Съединените щати и Германия", заяви американският президент Доналд Тръмп по време на съвместната пресконференция в Белия дом с Меркел, която започна с 45-минутно закъснение. Той увери германския лидер, че неговата администрация ще "уважава историческите институции", на фона на страховете в Европа, че той може да оттегли военната подкрепа на САЩ за НАТО. Въпреки това той настоя, че за да се случи това съюзниците "трябва да плащат това, което дължат". Условие, с което канцлера се съгласи и обеща да изпълнява задълженията си, но отказа да навлиза в темата.

Относно темата за Украйна американският президент се обяви за мирно разрешаване на конфликта в страната, като заяви, че високо цени лидерството на Германия и Франция в регулирането на конфликта. На свой ред Ангела Меркел подчерта, че паралелно с положението в Украйна е наложително да се подобрят и отношенията с Русия и да се намери начин за провеждане на пълноценен диалог с президента на Русия Владимир Путин.

Снимка: БГНЕС

По въпросите обаче за свободната търговия Меркел и Тръмп обаче не успяха да прикрият различията си. Тръмп реагира остро на въпрос от журналист дали изолационната му търговска политика не вреди едновременно и на Америка, и на Европа. В отговор милиардерът заяви, че "не е изолационист, а е за свободната търговия. Но търговията трябва да бъде справедлива“. Обратното твърдение било "фалшива новина". Той обаче остави без коментар изразените на глас надежди на Меркел, че преговорите относно търговско-икономическите връзки между двете страни ще продължат. Двамата не постигнаха консенсус и по отношение на възможността за търговия с Азия.

И макар и привидно приятелското си отношение един към друг, двамата не успяха да скрият дълбокият разрив във възгледите си, което доведе до трудна за прикриване студенина. Анализатори на някои западни издания, сред които и в. "Гардиън" дори отбелязаха, че от Втората световна война никога американски президент и германски лидер не са демонстрирали толкова драстични различия в мненията си и толкова нестабилни и ледени взаимоотношения. Не беше подминат и фактът, че при откриването на съвместната им пресконференция Тръмп съвсем умишлено отказа да стисне ръката на Меркел пред фотографите. „Може ли да получим ръкостискане?“, попитаха присъстващите репортери, за да заснемат този момент. Тръмп обаче изобщо не реагира. Тогава Меркел отправи на свой ред питане дали той би желал да си стиснат ръцете, но Тръмп изцяло игнорира и въпроса, и присъствието й, поставяйки я в доста конфузна ситуация.

Снимка: БГНЕС

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама