98% от делата на Окръжен съд-Шумен за 2016 г. са приключили в установения срок

15:02, 15 мар 17 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

98% от актовете на Окръжен съд-Шумен са приключили в установения тримесечен срок през 2016 г. Това заяви на брифинг днес административният ръководител на Окръжния съд в града София Радославова. Тя уточни, че може да се положат усилия за повишаване на процента. Проблем остават гражданските и търговските дела, защото там процедурите отнемат повече време.

Едва три граждански и едно търговско дело са просрочени от 2014 година, но те са спрени, защото по тях се очакват решения от други дела.

Основната цел на правистите от Окръжен съд-Шумен е да се надградят постигнатите добри резултати по отношение на качество, срочност, прозрачност и предвидимост на правораздавателната дейност на институцията.

Най-голямо увеличение за 2016 г. от Окръжния съд отчитат при наказателните и фирмени дела – 176. Скокът във фирмените дела се дължи на пререгистрацията на читалищата, а при наказателните идва от многото внесени от прокуратурата обвинителни актове и споразумения, сключени между обвиняеми лица и прокури.

През изтеклата година за разглеждане в Окръжния съд са постъпили 1 404 дела. От тях 582 са наказателните, 389 граждански, 257 търговски и 176 фирмени.

Несвършените от предходен период дела са били 155 дела. С тях общия брой на разглежданите за отчетения период дела е 1 559. София Радославова отчете, че през 2016 г. броят им е по-висок в сравнение с 2015 г., когато са били 1 319.

Снимка: Topnovini.bg

Приключените дела през миналата година от Шуменския окръжен съд са 1 408. От тях 1 270 са приключени в тримесечен срок, което е 91% от всички свършени дела. „Увеличеното постъпление на дела не е за сметка на срочността за разглеждането им”, поясни София Радославова. През 2016 г. са постановени 1 446 съдебни акта, от които обжалвани са само 243. Само 1% от тях са просрочени от ден до една седмица.

В съдебния окръг на Шуменския окръжен съд влизат районните съдилища в областния град, Нови пазар и Велики Преслав. За 2016 г. общият брой на постъпилите за разглеждане в тях дела е 9 878, а заедно с висящите дела от предходни периоди стават 10 639.

С най-голяма натовареност са били съдиите от Районния съд във Велики Преслав с 44.3 дела на месец.

При представянето на отчета за делата на Шуменския окръжен съд са присъствали председателят на Апелативен съд-Варна Ванухи Аракелян и зам. председателят на институцията Янко Янков. На срещата съдия Нели Батанова получава плакет за дългогодишната си добра работа като административен ръководител на Окръжен съд-Шумен. Така Батанова става първият магистрат от Съдебен район-Шумен, който получава отличието.

На въпрос за закриването на районни съдилища в Шуменско София Радославодва отговори, че този проблем е бил поставен още през 2015 г. „Висшият съдебен съвет е изготвил критерии за промени в Съдебната карта на страната. Едно от изискванията е броят на съдиите в районните съдилища да е между шест и осем. В Районния съд във Велики Преслав броят на съдиите е трима и той не отговаря на критерия”, Коментира София Радославова, но подчерта, че методиката на ВСС включва комплексни изисквания.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама