Паметна плоча на Цветанка Христова откриха в Казанлък

14:54, 15 мар 17 / Култура 25 515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В навечерието на 55-ата годишнина от рождението на голямата атлетка Цветанка Христова на сградата на стадион „Севтополис“ в родния й Казанлък официално бе открита мемориална плоча.

В присъствието на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, треньори, спортисти и граждани, нейният дългогодишен треньор Петър Рахманлиев припомни живота и големите постижения на майстора на спорта Цветанка Христова: първия си бронзов медал печели едва на 17 г. на европейско първенство за девойки, през 1982 г. е европейска шампионка при жените в Атина, на Олимпиадата в Сеул през 1988 г. печели бронз, а четири години по-късно на Олимпиадата в Барселона става сребъна медалистка, световна шампионка е от първенството в Токио през 1991 г.

Рахманлиев, който дълги години е и национален треньор, разказа за идеята и реализацията за поставяне на паметна плоча на известната казанлъчанка. Създаден е Инициативен комитет с председател Атанас Атанасов и членове Живко Христов и Петко Байков. Община Казанлък приветства намеренията и в края на месец февруари, тази година, общинските съветници гласуват решението. Реализацията е под ръководството на Цеца Виткова, по безвъзмеден проект на ученици от НГПИД „Академик Дечко Узунов“, сред които е и синът на Цветанка Христова – Стефан Оджаков. Фнансирането е осигурено с дарения на граждани на Казанлък и силна благотворителна подкрепа от чужбина.

Освен за спомен и поднасяне на цветя за големия спортист в дисциплината мятане на диск Цветанка Христова, почетен гражданин на Казанлък и спортист на миналото столетие, известният й треньор пожела нейният път да бъде стимул на младите за развитие на спорта на най-високо ниво.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама