Правителството одобри 20 млн. лв. за заплащане на ваксини

14:42, 15 мар 17 25 175 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Средствата са предназначени за заплащане на ваксини за изпълнение на Националния имунизационен календар за 2017 г. Те ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет.

Имунопрофилактиката е най-ефективният начин за предпазване от заразни болести. Изпълнението и финансирането на Националния имунизационен календар е важна част от държавната здравна политика, тъй като осигурява превенция срещу редица сериозни заболявания като туберкулоза, тетанус, дифтерия, коклюш, полиомиелит, хепатит Б, кримска хеморагична треска, бяс, морбили, паротит, рубеола и др.

По бюджета на Министерството на здравеопазването за 2017 г. не е осигурено пълно финансиране за нуждите на задължителната имунопрофилактика в страната, което очертава реален риск ведомството да не може да сключи договори за закупуването на всички необходими ваксини и биопродукти за задължителните и целеви мероприятия. Предвид социалната значимост на този въпрос, с приетото постановление правителството предприема действия по осигуряване на необходимия финансов ресурс. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама