Анкара блокира мисии на НАТО заради спор с Австрия

14:09, 15 мар 17 / Свят 25 223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Това би довело до засягането или застрашаването на провеждането на мисии на НАТО като тези в Косово, Афганистан или в Средиземноморието.

Причината за действията на Анкара е в спор между Австрия и Турция.

Това би позволило на мисиите на НАТО, като в Косово, в Афганистан или в Средиземноморието, засегнати или застрашени. Няма признаци, че Анкара ще стане по-отстъпчива.

Според информация на в. "Велт" в момента правителството на Турция затруднява военното сътрудничество между 28-те страни от НАТО и партньорските страни на пакта в Европа, Азия и бившите съветски републики като Грузия или Украйна.

Засегната е преди всичко програмата Парньорство за мир. Това означава, че повечето от 41-те страни-партньори вече няма да бъдат в състояние да се обучават или да се образоват заедно със страните от НАТО.

От гледна точка на важни операции на алианса може да бъдат застрашени или нарушени действията на пакта в Косово, в Афганистан или в Средиземноморието. "Турската блокада на програми за партньорство е много сериозен проблем", се говори из висшите кръгове на алианса.

Вече са налице първите резултати от блокадата. В новия курс на обучение във военната академия на НАТО в Рим не участва нито един войник от страните партньори. Няколко страни-партньори на НАТО като Швеция или Финландия предупредиха в писмо до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за "много сериозни последствия на блокадата" от Анкара."В дългосрочен план ерозирането на нашата оперативна съвместимост възпрепятства способността ни да участваме в учения на НАТО и в операциите на НАТО", се казва в писмото на финландския посланик в НАТО Пирита Асунмаа до Столтенберг. Тя констатира, че това е "голяма загуба

и за двете страни - Финландия и НАТО.

Основание за блокадата е спор между Турция и Австрия. Членът на НАТО Турция блокира всички партньорски програми на пакта, в които участва официално неутралната Австрия. По този начин Анкара отмъщава на Виена за австрийските искания за прекратяване на преговорите за приемане на Турция в ЕС и заради откритата критика на австрийското правителство срещу политиката на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Партньорските страни играят важна роля за НАТО. Те подкрепят Алианса в бойни действия, мисии по обучение, в борбата с корупцията в сектора на отбраната и в унищожаването на боеприпаси или мини. Те също така предоставят за ползване от алианса резултати от работата на военните си разузнавания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама