Кметът на Добрич обяви началото на пожароопасния сезон

12:30, 15 мар 17 25 202 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на Добрич Йордан Йорданов издаде заповед, с която определя пожароопасен сезон в горските масиви на общината за времето от 10 март до 31 октомври тази година. С нея се въвежда денонощно  дежурство и непрекъснато  наблюдение  през сезона. Забранява се паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м. от границите на горските територии. Изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за целта места - контейнери за смет и сметища.

Директорът на държавно горско стопанство Добрич  при Североизточно държавно предприятие Шумен, собствениците и ползвателите на горски територии, както и лица извършващи дейности в тях, трябва да организират и поддържат постоянна бдителност и готовност на целия наличен персонал с цел недопускане на пожари в горския фонд. Разпорежда се също директорът на Държавно горско стопанство Добрич, управителят на „В и К Добрич”, ползвателите на горски територии, ръководителите на обекти, разположени в тях на територията на община Добрич, да проверят състоянието на наличните в тези територии противопожарни хидранти и противопожарни депа, като предприемат мерки за възстановяване на неизправните такива.

Ръководителите на земеделски кооперации, арендатори и ползватели на земеделски земи в близост до горския фонд на общината трябва да поддържат в техническа изправност и готовност пожарогасителните устройства и в случай на пожар да се включат незабавно в гасенето му. Собствениците на линейни обекти и съоръжения преминаващи или попадащи в горския фонд са длъжни за собствена сметка да ги поддържат целогодишно в пожаробезопасно състояние, като ги прочистват периодично от дървета, клони, храсти, сухи треви и други горими материали.

Забранява се през целия пожароопасен сезон изгарянето на стърнищата и други растителни остатъци в земеделските земи в землището на общината.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама