Окръжен съдия Антоанета Атанасова изнесе лекция пред ученици в Русе

11:52, 15 мар 17 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Окръжен съдия Антоанета Атанасова се срещна с десетокласници от Профилирана английска гимназия „Гео Милев“ в Русе, пред които в час по „Етика и право“ изнесе лекция на тема  „Разделение на властите според Конституцията на Република България. Функции на съдебната власт. Структура на съдебната система. Висш съдебен съвет.“ . Срещата се състоя в рамките на  Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, съобщават от пресцентъра на Окръжен съд- Русе.

По време на лекцията съдия Атанасова е обяснила на учениците същността на принципа за разделение на властите, формулиран от Шарл дьо Монтескьо още през далечната 1748 г., и значението му като гаранция за съществуването на демокрацията в съвременните общества. Този принцип е залегнат и в Конституцията на Република България, според която властта в страната ни се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна.

На достъпен език учениците научиха за същността, функциите и ролята на всяка една от трите власти. По подробно съдия Атанасова се спря върху съдебната власт, призвана да защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата. Тя обясни на десетокласниците структурата на съдебната система в страната ни; ролята на съда, прокуратурата и следствието; основните видове дела; особеностите на гражданския, наказателния и административния процес. Специално внимание беше обърнато на особените правила за разглеждане на дела за престъпления, извършени от непълнолетни лица.

В края на срещата учениците зададоха въпроси по особено актуални за обществото ни теми - съдебната реформа и борбата с корупцията.  Младежите проявиха интерес и към въпроса за наказателна отговорност и имунитета на народните представители, както и към правомощията на главния прокурор.  На 17 март десетокласниците ще се срещнат и с окръжен съдия Николинка Чокоева, с която ще дискутират темата „Как можем да защитим правата си чрез съдебните институции“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама