Варненска област изостава с доброволните формирования

11:27, 15 мар 17 25 199 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Едва 4 от 12 общини в състава на Варненска област имат изградени доброволни формирования. Това съобщи областният управител Тодор Йотов, който съвместно с Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ започна информационна кампания чрез поредица от срещи с кметове за разяснения относно набирането на доброволци.

Изграждането на доброволни формирования е част от националната политика за превенция и осигуряване на пожарна безопасност и защита на населението при бедствия и други извънредни ситуации. Според Закона за защита при бедствия от 5 юли 2016 г. създаването им от кмета по решение на Общинския съвет е задължително в общини с население до 20 000 души.

Варненска област значително изостава в сравнение с други области в страната. Доброволни формирования функционират само в общините Варна, Бяла, Долни чифлик и Дългопол. 
Доброволец може да е всяко дееспособно навършило 18 години физическо лице, което е клинично здраво, не страда от психично заболяване и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, освен ако е реабилитирано.
Служители от Министерството на вътрешните работи и военнослужещи от Министерството на отбраната не могат да членуват в доброволните формирования.
Доброволецът има право на неплатен отпуск за участие в обучение и за изпълнение на задачи по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях, който му се признава за служебен или трудов стаж, застраховка, осигуряване за всички осигурени социални рискове, възнаграждение при участие в дейности по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях, възнаграждение при участие в обучения и практически учения, екипировка. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама