Италианската полиция проведе мащабна акция по задържане на мафиоти

10:30, 15 мар 17 / Свят 25 202 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сред задържаните има бизнесмен, представител на местната администрация и университетски професор. Според съобщение на агенция АНСА те са заподозрени във връзки с престъпната организация „Камора“. Съобщоха от БГНЕС.

Задържаните са обвинени в корупция и нарушения при провеждането на търгове и разпределението на държавни средства.

Неапол е един от центровете на „Камора“, която има широк контрол върху редица обществени сфери от селското стопанство и търговията до комуналните услуги и изхвърлянето на отпадъци.

По-рано днес съвместен доклад на италианската асоциация на фермерите „Колдиретти“ (Coldiretti) и европейската статистическа агенция „Юриспес“ (Eurispes) показа, че само в аграрния сектор мафията печели годишно по 22 млрд. евро.

Само през 2016 година сенчестият пазар в селскостопанския сектор е нараснал с 30% в сравнение с предишната година. Става дума за производство и експорт на некачествена и фалшива продукция - от олио и сирене моцарела до плодове и зеленчуци, отглеждани с привличането на нископлатени работници, често незаконни мигранти (особено в юга). Селското стопанство се е превърнало в доходен бизнес, на когото разчитат най-влиятелните мафиотски кланове, включително босът на сицилианската Коза ностра Матео Месина Денаро и бившият „кръстник“ Тото Риина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама