ExxonMobil защити Тилърсън в обвиненията за прикриване на екологични нарушения

09:55, 15 мар 17 / Свят 25 164 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Според говорител на петролната компания Тилърсън си е служил с частна поща единствено и само за делови преписки, с цел да направи работата си по-ефективна, съобщиха от ТАСС.

„Този акаунт се е използвал от представители на управлението на компанията, на които е било необходимо да се свържат с Тилърсън“, посочи той. По думите му общуването с основната поща било затруднено, тъй като на нея са постъпвали хиляди съобщения от различни организации по опазването на околната среда.

По-рано телевизионният канал Си Ен Ен съобщи, че главният прокурор на щата Ню Йорк Ерик Шнайдерман, водещ разследване срещу ExxonMobil по обвинения в укриване на информация за екологични рискове, е обвинил компанията, че скрива информация за тайна поща на бившия си ръководител Тилърсън.

В рамките на разследването прокуратурата е узнала, че докато заема поста изпълнителен директор (2006 г. – 2017 г.) Тилърсън е използвал още един допълнителен акаунт, регистриран под псевдонима Уейн Тракър. През него настоящият държавен секретар е получавал различна документация, в това число и такава, отнасяща се до изменението на климата, глобалното затопляне, като също така е водел и служебна кореспонденция по въпроса. От прокуратурата посочват също, че от ExxonMobil не са съобщили за акаунта и не са предоставили кореспонденцията по него.

Преди две години около 40 водещи неправителствени организации за защита на околната среда в САЩ подписаха общо писмо до Министерството на правосъдието с искане да се извърши разследване на дейността на компанията. Според тях още през 70-те години специалисти на компанията са установили, че нейната дейност оказва негативно влияние на климата, въпреки че компанията финансира медийна кампания, отричаща съществуването на подобен проблем. От ExxonMobil отричат обвиненията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама