Китай предупреди САЩ заради заплахи за търговска война

09:10, 15 мар 17 / Свят 25 196 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Не искаме да видим избухване на търговска война между двете страни. Това не би направило нашата търговия по-справедлива", каза премиерът пред репортери по време на пресконференция при приключване на годишната парламентарна сесия на Китай. 

"Без значение до какви сблъсъци може да се стигне в отношенията Китай-САЩ, ние се надяваме тази връзка да продължи да се движи напред в положителна посока."

Представители на Китай и Съединените щати обсъждат в момента детайли за среща на високо равнище между президента Доналд Тръмп и колегата му Си Цзинпин, която може да помогне за облекчаване на напрежението между двете страни, разпалено от разгорещената реторика на Тръмп по време на предизборната му кампания.

След изборната си победа той разгневи Пекин с телефонен разговор с президента на Тайван, за която държава Китай твърди, че е част от Поднебесната империя.

Миналия месец Тръмп и Си Цзинпин загладиха отношенията в телефонен разговор, в който лидерът на САЩ потвърди придържането на Вашингтон към политиката на "един Китай".

Пресконференцията, която даде Ли Къцян по повод приключване на парламентарната сесия, е единственият случай всяка година, при който се позволява на чуждестранни журналисти да задават въпроси на член на най-висшето китайско ръководство, макар че въпросите предварително биват одобрявани. В партийната йерархия на Китай Ли Къцян е на втора позиция след президента Си Цзинпин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама