Изборите в Холандия са първа проверка за европейските популисти

07:38, 15 мар 17 / Свят 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Интригата в холандските избори внася "местният Тръмп" Геерт Вилдерс, лидер на крайнодясната Партия на свободата (ПС), обещаваща да "деислямизира" страната и да проведе референдум за излизането от ЕС, пише в. "Ведомости". В изборите ще участват 28 партии, пет от които се намират на малка разлика по подкрепа според последните проучвания. Поради това новото правителство ще бъде резултат от сформиране на коалиция от 4-6 партии. Премиерът Марк Рюте (Народната партия за свобода и демокрация, НПСД) наблегна в предизборната кампания на икономическите успехи: ръстът на БВП за 2016 г. е 2,1% (в ЕС е 1,6%), безработицата спадна до 5,2% (в ЕС е 9,6%). Вилдерс отказа да участва в дебати и заяви, че вече е е спечелил, поради което "всички обсъждат само неговата програма".

За популистите гласуват хората с по-ниско образование и с по-ниско материално положение, "жертвите на глобализацията", в градчета и селца, но не в големите градове - такъв е моделът в Холандия, казва проф. Хайс Шумахер от университета в Амстердам: "Уловката е в това, че няма една тема, която ще бъде ентусиазирано обсъждана от холандците. Нашият политически пейзаж е много фрагментиран и всяка партия дърпа одеялото към себе си: Вилдерс говори само за миграцията, зелените - за климата, Партията на труда - за икономиката . Но популистите сами си отразяха пътя към ключовите постове, смята Шумахер: "Победата на Вилдерс ще бъде пирова, тъй като никой няма да го вземе в коалиция, дори и ако получи най-големия брой гласове на избирателите. По-скоро новата коалиция ще бъде дясноцентристка, а Рюте ще стане премиер за трети път." Партията на Вилдерс е изключително зависима от медиите, добавя проф. Кас Мюде от Университета на Джорджия: когато по телевизията или в интернет се обсъждат "техните теми", поддръжката за тях достига 25%, а в по-спокойни времена тя се колебае около 15%. Но фрагментацията на обществото ще бъде в полза на популистите, смята Мюде: "Много е вероятно в коалиция да влязат всички или почти всички средни по размер партии, в резултат на което правителството ще бъде невероятно слабо и раздробено. На този фон Вилдерс ще стане главната опозиционна сила и няма да отсъства от телевизионните екрани в близките години."

Кризата с бежанците, "Брекзит" и Тръмп имаха в Холандия обратен ефект, убеден е Шумахер: "Те мобилизираха прогресивните партии, които удесеториха своите усилия. Именно поддръжката за тях нарасна повече от тази за другите през последните месеци". Изборите в Холандия ще станат знакови за Европа, на първо място за Франция и за лидера на националния фронт Марин льо Пен, добавя Мюде: "Ако популистите спечелят много гласове, то следващите избори ще бъдат под лозунга "Натрупалите тежест популисти против статуквото.". Ако те имат слаба подкрепа, тогава другите партии ще започнат да говорят, че пикът на популизма вече е преминал. Първият вариант ще бъде в полза на Льо Пен, вторият - против нея."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама