Повече дела и качество в работата отчете Административният съд в Шумен

16:22, 14 мар 17 25 217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По-голям броя на постъпилите дела, но и повишаване качеството на правораздавателната дейност отчете Административен съд – Шумен за изминалата 2016 г. Това стана ясно след представяне на отчета пред общото събрание на съдии и служители от административната инстанция, съдиите от Върховния административен съд, представители на Окръжен съд и Окръжна прокуратура в Шумен и районните съдилища във Велики Преслав и областния център.

През миналата година в Административен съд - Шумен са разгледани общо 805 дела, като 111 от тях са били висящи дела от 2015 година, а 694 са били новообразуваните през 2016 година. От новообразуваните 354 са първоинстанционни административни дела и 340 са касационни второинстанционни дела.

За сравнение в Шуменския административен съд през 2015 година постъплението на делата е било общо 599 броя, от които административните са били 268, а касационните – 331 на брой.

Налице е тенденция на увеличаване постъплението на първоинстанционните административни дела и относително запазване на касационните административнонаказателни дела, обобщават от съда.

Преобладаваща част от оспорваните актове са тези постановени по реда на ЗУТ и ЗКИР. В тези категории дела се включват образуваните по жалби срещу административни актове за одобряване и откази за одобряване на ПУП, за спиране и премахване на незаконно строителство, за премахване на преместваеми обекти и съоръжения.

Съществен дял от съдебните производства представляват образуваните по жалби срещу решения на директора на ТП на НОИ – Шумен. Те касаят искания за отпускане и изменение на пенсии, обезщетения за временна неработоспособност, майчинство и безработица, ревизионни актове за възстановяване на неоснователни плащания за ДОО, както и производства по жалби срещу откази за предоставяне на социални помощи.

През отчетния период е налице ръст на делата по жалби срещу подзаконови нормативни актове на общинските съвети. В това число са и жалбите срещу административни актове на общинските съвети в областта, на кметове на общините на територията на област Шумен, включително по протести на прокуратурата.

Значителен дял от образуваните и разгледани през отчетния период административни дела съставляват тези по жалби срещу административни актове по Закона за местните данъци и такси, Закона за държавната собственост, Закона за общинската собственост, Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Във връзка с настъпили законодателни промени и приемане на Закон за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, за първи път през отчетния период бяха образувани и разгледани дела по жалби срещу административни актове на изпълнителния директор на ДФ “Земеделие” по реда на Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, които изискваха специални знания, както и приложение на правни актове на ЕС.

И през тази година 100% от всички съдебни актове са постановени в рамките на законоустановения едномесечен срок от заседанието, в което е приключило разглеждането на делото. Съотношението между свършените и останалите висящи дела в края на годината е 88% към 12%.

Председателят на съда, Кремена Борисова, заключи след представяне на данните, че и през 2016 година са запазени постигнатите в предходни години много добри резултати по отношение на срочността при разглеждане на делата, бързината в правораздаването и качеството на съдебните актове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама