Поредица от грешки при смъртта на 14-годишното дете

16:20, 14 мар 17 25 636 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Починалото от упойка 14-годишно дете е имало генетично заболяване, за което дори родителите му не са знаели. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Инцидентът е станал преди месеци в София, а никой не обявил случая в прокуратурата. Разследването е започнало едва след сигнал от бащата на починалото дете. То обаче е спряно, защото д-р Валентин Павлов е с имунитет като кандидат за депутат. Затова и главният прокурор поиска днес ЦИК да свали имунитета му и разследването да продължи.

Заболяването на детето се е отключило след прилагането на упойка от д-р Павлов в денталната клиника ЕО дент в София. Освен това препаратът, който е бил използван, е бил с указание, че може да отключи такова заболяване и клиниката е била длъжна да има антидот. Такъв обаче нямало.

"Установено е от разследването и съдебномедицинската експертиза, че предотвратяването на смъртта на детето е било възможно при правилна реакция - даване на антидота и извикване на екип на спешна помощ. Решението за пълна упойка е взел самият д-р Валентин Павлов. Експертите на съдебномедицинската експертиза считат, че не е било необходимо поставянето под пълна упойка от медицинска гледна точка“, каза Арнаудова.

По думите на Арнаудова, д-р Павлов не е извършил консултация с педиатър, не е извършено лабораторно изследване, нито ЕКГ.

"Според доказателствата, се касае за грубо нарушаване на медицински стандарти, неизпълнение на лечение по закон, неправилна терапия, която е довела до смъртта на 14-годишното дете“, посочи говорителят на главния прокурор.

При прилагането на упойката Павлов, съпругата му - също част от управата на болницата, и анестезиологът, грубо са нарушили медицински стандарти, приложили са неправилно лечение и терапия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама