Полицията в Сливен разкри 17 лаборатории за производство на наркотици

16:01, 14 мар 17 25 662 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Директорът на ОД на МВР-Сливен старши комисар Чавдар Божурски представи днес годишния доклад за дейността на дирекцията през изминалата 2016 година в присъствието на зам.-директора на Главна дирекция „Национална полиция” старши комисар Константин Димитров, областния управител Татяна Петкова, председателя на Окръжния съд Кънчо Жеков, зам.-окръжния прокурор Веселин Гангалов, директора на  ТДДАНС Николай Чиликов и комисар Владимир Демирев директор на РДПБЗН-Сливен.
 

Главен комисар Константин Димитров заяви, че областната дирекция в Сливен е постигнала много добри комплексни резултати по всички направления на дейност. Той изказа задоволство от работата, която е свършена през изминалата година. Отбелязани бяха добрите практики и постигнатите резултати. Набелязаха се мерки за оптимизиране и подобряване на работата, което включва както кадровото и техническо обезпечаване така и други аспекти, касаещи пряко полицейската работа. Като фактор за постигнатите резултати беше посочено и доброто взаимодействие с прокуратура, съд, областна управа, местното самоуправление и другите  държавни  институции. 
 

Старши комисар Чавдар Божурски отчете, че през изминалата  година са предприети и реализирани комплекс от мерки по изпълнение дейностите по приоритетите и програмите на МВР, които значително са подобрили работата на дирекцията по всички направления.  Постигнатите високи резултати са в направленията по противодействие, пресичане и разкриване на престъпления, свързани с производство и разпространение на наркотични вещества, незаконната търговия с тютюневи изделия, битовата престъпност, както и овладяване на възникналия миграционен натиск. 
 

През 2016 година на територията на ОД на МВР-Сливен са разкрити 17 лаборатории за производство на синтетичен наркотик. При спецакции са иззети 1 085 580 къса цигари без бандерол и 595 килограма обработен тютюн.

През  2016 година са водени  общо 3301 досъдебни производства. Приключени са 2790 от тях. Повдигнати са обвинение на 1614 извършители на престъпления. При съпоставяне на данни за 2016, спрямо 2015 година се установява намаляване на общата престъпност с 2,1%, ръст на разкриваемостта с 12 пункта и увеличение с 9,5 % на разкритите престъпления, регистрирани в предишни периоди. През 2016 година са регистрирани 2361 престъпления, като през 2015 г. те са били 2411. Разкритите престъпления през 2016 година са 1471, към 1213 за 2015г. Нивото на разкриваемост е 60,37%  за 2016 година, спрямо 51,40%  за 2015г. Разкриваемостта при икономическите престъпления е 78,35 % за 2016г..През 2015г. тя е 41,21%.
 

За 2016 година на територията на ОД на МВР-Сливен са регистрирани 1207 пътни произшествия, от тях тежките са 165 с 22 загинали и 223 ранени. Анализът сочи увеличение с 14% при пътно-транспортните произшествия за 2016 година, спрямо възникналите през 2015 година.

През периода служителите, извършващи пътен контрол са установили 26500 нарушения, към 25000 за 2015г.. 4200 са съставените актове за административни нарушения и 20100 фиша на водачи, нарушили ЗДвП и КЗ. Отнети са 428 свидетелства за управление на МПС. 

Целите, които си поставя ръководството на ОД на МВР-Сливен са свързани с повишаване ефективността на дейностите по превенция и разкриваемостта на т. нар “битова престъпност”, престъпленията против личността и собствеността на гражданите с акцент върху малките населени места и рисковите групи, и по отношение на икономическите престъпления с акцент контрабанда, измами, злоупотреби с ДДС, престъпления с акцизни стоки, корупция и други, ощетяващи държавния бюджет. Намаляване на пътния травматизъм и повишаване на ефективността при контрола и организацията на движението по пътищата. Осигуряване на спокойна обстановка за произвеждане на парламентарните избори. Затвърждаване на добрите практики по отношение организацията за гарантиране на сигурността, опазване на обществения ред, осигуряване на спокойна обстановка и ефективно противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите при подготовката и произвеждането на изборите.

Директорът на ТД ДАНС Николай Чиликов се обърна към ръководството на ОДМВР-Сливен, като каза: „Поздравление ви за постигнатите резултати. Направили сте чудеса, предвид ресурсите, с които разполагате. Вие сте изключителни професионалисти. Пожелавам ви една също толкова успешна 2017 година”. В много емоционално обръщение към служителите на ОДМВР-Сливен  областният управител г-жа Татяна Петкова каза, че за двете години, в които има възможност да наблюдава работата на областната дирекция е възхитена от професионализма и отдадеността на нейните служители.

Положителни оценки за работа на областната дирекция  бяха дадени и от представителите на съда и прокуратурата, които отбелязаха доброто сътрудничество между институциите, като водещо при постигането на добри резултати в дейностите, осъществявани от ръководството и служителите на ОД на МВР-Сливен.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама